Švédské NE pro smlouvu ACTA. Snímek je ze Stockholmu. (12. února 2012)

Švédské NE pro smlouvu ACTA. Snímek je ze Stockholmu. (12. února 2012) | foto: Reuters

Piráti chtějí prorazit do politiky, chystají se do Evropského parlamentu

  • 350
Pirátské strany by měly zabránit, aby politická opatření vedla k tomu, že se počítače stanou nástrojem sledování a kontroly jejich uživatelů. Na mezinárodní pražské konferenci pirátských stran to řekl kanadsko-britský spisovatel a jeden z nejvýraznějších aktivistů hnutí Cory Doctorow.

Podle Doctorowa mohou pirátské strany do politiky vnést téma informační společnosti a nebezpečí omezování individuálních svobod spojených s novými technologiemi. "Piráti strhávají pozornost k tomu, co mohou pro život každého občana znamenat i zdánlivé nuance v informační politice. Tím mohou v širší politické debatě parlamentům či vládám pomoci, aby tuto legislativu správně definovaly," řekl Doctorow.

Také podle některých dalších účastníků konference by pirátské strany měly mít v politice větší ambice. Téma autorských práv a dalšího omezování svobody na internetu je podle nich lepší veřejně obhajovat než proti němu donekonečna vést "guerillový" boj nelegální cestou.

Jedním z témat sobotního setkání pirátských stran v Praze proto byla spolupráce při přípravách na volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v roce 2014. Pirátské strany se v nedávné době zviditelnily například svým odporem proti smlouvě ACTA, která podle nich omezí svobodu na internetu.

Pirátské strany vznikají od roku 2006 po vzoru švédských pirátů. V současné době jich je ve světě zhruba 60. Jedním z hlavních témat pirátských stran je svoboda na internetu, angažují se také za omezení autorských práv, která jsou podle nich překážkou volnému šíření hudby, filmů nebo počítačových programů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video