Stráž Pražského hradu

Stráž Pražského hradu - Hradní stráž hraje státní hymnu jako vzpomínku na teroristický útok na USA. (11. prosince 2001) | foto: Roman Kupka, iDNES.cz

Pieta připomněla útoky na USA

Hradčany - Přesně tři měsíce od zahájení teroristického útoku na americká města New York a Washington začal na pražském hradě vzpomínkový akt. Česká republika se tak připojila k výzvě prezidenta Spojených států George Bushe a připomněla si tragický útok na mrakodrapy Světového obchodního centra a Pentagon.

Tři měsíce od útoku ve 14:46 hodin (čas, kdy začal útok na budovy v New Yorku) zahrála Hudba Hradní stráže a Policie ČR na I. nádvoří Pražského hradu českou státní hymnu.

Nejvyšší představitelé státu však na Hradě chyběli. Prezident Václav Havel byl v té době na dvoudenní návštěvě Brna.

Přestože šlo o akci, která vzešla od amerického prezidenta Bushe, americký velvyslanec v Česku na hrad také nepřišel. Odjel do Plzně, kterou v roce 1945 Američané osvobodili, a vzpomínky na tisíce nevinných obětí teroristického útoku se zúčastnil u tamního pomníku Díky Ameriko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video