Tenistka Petra Kvitová na setkání s novináři po propuštění z nemocnice. (23....

Tenistka Petra Kvitová na setkání s novináři po propuštění z nemocnice. (23. prosince 2016) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Přepadení Kvitové vyřešil tým na odložené případy. Pomohl anonymní tip

  • 205
Příběh, který 20. prosince 2016 vyvrcholil vážným zraněním české tenistky Petry Kvitové, loni v listopadu už málem usnul. Nyní však policie dopadla pachatele a ve čtvrtek ho soud poslal do vazby. MF DNES podle dostupných informací zrekonstruovala, jak k napadení sportovkyně došlo.

Před bytovým domem v Jezdecké ulici v Prostějově postává ráno 20. prosince muž a prohlíží zvonky u vchodu. Jmenovky, podle nichž lze usoudit, že v bytě bydlí manželé, rovnou přeskočí. Hledá ženu, která žije sama a která, jak doufá, je starší a bezbranná. Ideální oběť činu, který se právě chystá spáchat a který má do detailu připravený.

Náhodně vybírá neoznačený zvonek.

Jenže plán se začíná hroutit, jakmile se otevřou dveře a v nich se objeví mladá žena. Muž se přesto pokouší dál držet svého původního plánu.

„Jdu zkontrolovat plyn,“ oznamuje a mluví cosi o revizi plynového kotle. Historku si vymýšlí proto, aby se vetřel do bytu, odlákal pozornost obyvatelky, byt vykradl a zmizel. Jak to nejspíš udělal už několikrát předtím.

Jenže s tím opět naráží. Tenistka namítá, že žádný plynový kotel nemá. Lupič je čím dál nervóznější. Tvrdí, že vlastně přišel na odečet vody, a zamíří do koupelny. Kvitová jde za ním.

Muž stojí v koupelně a neví, jak dál. Ztrácí nervy. Najednou se zezadu vrhá na Kvitovou, ke krku jí přitiskne nůž a křičí, že chce peníze. Tenistka se snaží vymanit ze sevření a ožene se svou silnější, levou rukou. Čepel se jí zatíná hluboko do dlaně a prstů. Muž dál řve, že chce peníze. Aspoň deset tisíc, křičí. Šokovaná žena sahá zkrvavenou rukou do peněženky, lupič popadne bankovky a utíká.

Kvitová musela okamžitě po přepadení do nemocnice, kde podstoupila čtyřhodinovou operaci šlach a nervů. Na kurty se mohla vrátit až po několika měsících.

Případu se ujal útvar pro odložené případy

Přepadení Kvitové policie klasifikovala jako vydírání a žádala o pomoc veřejnost. Dorazily desítky tipů, žádný však nevedl k pachateli. Nepomohla ani vypsaná půlmilionová odměna. Loni v listopadu olomoucká policie konstatovala, že nemá žádnou stopu vedoucí k dopadení zločince a že případ odkládá. Stále však prověřovala některé informace, i když už ne s nasazením tolika policistů jako předtím.

Policie dopadla muže podezřelého z pořezání tenistky Kvitové

Před několika měsíci případ otevřeli detektivové ze speciálního policejního útvaru Tempus, který se zaměřuje na odložené kauzy.

Detektivům se podařilo pachatele v úterý dopadnout. Pomohl jim údajně anonymní tip. Podle informací MF DNES už policie předložila Kvitové fotografie, na kterých podezřelého bezpečně poznala. Až se vrátí z Paříže, kde se chystá na turnaj French Open, bude muset pachatele ještě identifikovat při oficiální rekognici.

Policie nechce k případu cokoli sdělovat. Omezila se jen na jednu zprávu na svém twitterovém účtu, kde ve středu před devátou hodinou večer vyšlo: „Po zveřejnění dnešní reportáže, která se týkala přepadení P. K. v roce 2016, můžeme v tuto chvíli pouze potvrdit, že celý případ před několika měsíci znovuotevřel útvar policejního prezidia.“

Od té doby policie mlčí. Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová ve čtvrtek sdělila, že nic dalšího, než co je na Twitteru, zatím říkat nebude. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že pachatel ani netušil, na koho v prostějovském bytě zaútočil. Způsob, jakým přepadení provedl a jak byl připravený, však naznačuje, že to nedělal poprvé.

Podezřelým je zřejmě narkoman

Podle informací České televize jde o muže, jenž bral drogy a jehož policie už vyšetřovala kvůli útokům na seniory. Okresní soud v Prostějově ve čtvrtek rozhodl, že pachatel půjde do vazby. Důvody nesdělil.

Ačkoli novináři od rána čekali v budově soudu a po skončení úředních hodin i před ní, eskorty podezřelého muže se nedočkali. Je možné, že soudkyně rozhodovala na jiném místě kvůli skrytí jeho identity.

Více než rok od případu

● Dvacátého prosince 2016 mezi osmou a devátou ráno přepadává lupič s nožem v ruce tenistku Petru Kvitovou v jejím bytě. Do bytu se snaží dostat lstí a vydává se za pracovníka plynáren. Poté tvrdí, že jde na odečet vody.

● Kvitová týž den podstupuje čtyřhodinovou operaci šlach a nervů na dlani a prstech levé ruky.

● Osmého listopadu 2017 olomoucká policie případ odkládá. I přes desítky tipů veřejnosti a vypsanou odměnu se nepodařilo získat stopu, která by vedla k dopadení pachatele.

● Tip dostává policie letos v lednu. Případ znovu otevírá policejní útvar Tempus, který se specializuje na odložené případy.

● V úterý 22. května policie zatýká 54letého muže a žádá pro něj vazbu.

● Ve čtvrtek 24. května Okresní soud v Prostějově posílá podezřelého do vazby.

K případu se vyjádřila sama Kvitová. „Je to pro mě samozřejmě dobrá zpráva, ale celá kauza pro mě skončí pravomocným odsouzením pachatele,“ vzkázala z Paříže. 

Majitel tenisového klubu v Prostějově Miroslav Černošek nechtěl komentovat, jestli vyplatí původně slibovanou odměnu za dopadení pachatele. „Teď je vše předmětem vyšetřování a nemáme se k tomu vyjadřovat. Každopádně až to bude uzavřené, určitě splníme vše, co jsme slíbili,“ sdělil.

Už zhruba před rokem se objevila informace, že někteří obyvatelé bytového domu v Jezdecké ulici, kde k napadení tenistky Kvitové došlo, pachatele poznali. Tvrdili, že podle identikitu jde o zhruba třicetiletého narkomana, který se pohybuje po Prostějově v partě dalších drogově závislých.

„Vím, že se tu sousedi dohadovali, že toho pachatele znají, že ho vídali ve městě s feťákama, s nějakou bandou. Já osobně jsem ho ale nepoznal,“ řekl ve čtvrtek reportérovi MF DNES jeden z obyvatel domu. Zadrženým je ale nejspíš mnohem starší muž, jemuž je 54 let.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video