Očkování v O2 universu

Očkování v O2 universu | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pryč s perverzním chápáním svobody. Očkujme povinně od 5 let, chce petice

  • 679
Petice za zavedení povinného očkování proti viru SARS-CoV-2 sesbírala téměř 600 podpisů. Její příznivci požadují zavedení povinného očkování pro všechny osoby starší 12 let, po schválení vakcíny pro děti také pro věkovou kategorii 5-11 let. Výjimku podle nich mají mít pouze ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Povinné očkování však podle hlavní hygieničky zatím není v plánu.

„Menšinová skupina jedinců odmítajících očkování blokuje návrat k normálnímu životu nás všech,“ stojí v petici, podle níž je „perverzní chápání svobody a demokracie ve společnosti smrtící a nesmírně škodlivé“.

PETICE zde

„Neočkovaní ohrožují chod našich nemocnic. Všechny nás to stojí šílené peníze. Lidé, kteří zoufale čekají na operaci již přes rok, budou kvůli nim zase posunuti v pořadníku o rok,“ uvedl vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů Peter Šebo.

Jednotky intenzivní péče podle nich plní právě lidé bez očkování, čímž blokují kapacity zdravotníků pro poskytování péče jiným nemocným. V ohrožení je péče o onkologické pacienty, chronicky nemocné a starší spoluobčany. Trpí tím také děti, které jsou omezovány v možnostech vzdělávání, sportování a sociálního vyžití, stojí v petici.

Jste pro povinné očkování proti covidu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 23. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

„Zdraví a plně očkovaní lidé středního a mladšího věku po nákaze virem SARS-CoV-2 nepotřebují hospitalizaci a nedevastují fondy zdravotního pojištění. Pokud dosáhneme podíl 90 až 95 % očkovaných jedinců v populaci, z infekce SARS-CoV-2 se stane běžná sezónní rýma,“ uvádí v petici. 

Někteří odborníci by byli pro

Pro zavedení povinného očkování se již dříve vyslovil také imunolog Václav Hořejší. Zákon o povinném očkování by se podle něj mohl nést ve stejném duchu jako další povinná očkování proti dětským nemocem, řekl v CNN Prima NEWS.

Takhle se očkovalo v 02 universu

Cestou povinného očkování by se vydala i náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Osobně podporuje covidová opatření, která jsou zaváděná v Rakousku. Očkování zdravotníků a učitelů je podle ní morální povinnost.

Povinné očkování však podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové Česko zatím nečeká. V případě, že epidemie bude i nadále sílit, je to ale jedna z možností, uvedla pro iROZHLAS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video