Pět zásadních rad pro den D

Pět zásadních rad pro den D

1. Na potítku budete mít k dispozici pomůcky (tabulky, atlasy), které určitě nezapomeňte využít. Můžete v nich nalézt mnoho záchytných informací a při poukazování na mapu budete vždy vypadat připraveně.

2. Naopak nepoužívejte "pomůcky" (taháky), které si donesete z domu. Situace v maturitní místnosti bývá celkem dost přehledná a lelkující část komise vás může snadno přistihnout.

3. U dobře naučené látky si pouze poznamenejte záchytné body, podle kterých pak budete hovořit.

4. U látky, kterou si nepamatujete, si snažte vybavit a zapsat alespoň nějaké pojmy. Třeba si je v průběhu zkoušení zařadíte a zkoušející uvidí, že jste alespoň něco napsali a že něco víte.

5. Od potítka přejdete ke stolu, kde se vás váš dosavadní vyučující z daného předmětu vyptává na vybrané otázky (a někdy na ně taky za vás odpovídá ). Předseda komise přihlíží vašemu zkoušení a může mít doplňující otázky. Jste-li přehnaně nervózní, uvědomte si, že je i učitelovou vizitkou, jakou známku dostanete, takže pokud nebudete mlčet jako zařezaní a sedět jako hromádka neštěstí, pětku jen tak nedostanete. Proto mluvte, mluvte, mluvte.

CO MŮŽE PŘED ZKOUŠKOU POMOCI

CO MŮŽE PŘED ZKOUŠKOU UŠKODIT

Usínáte-li při učení, dejte si studenější sprchu. Pomáhají také kyselé bonbóny.
 
Procházka večer před zkouškou vám pročistí hlavu.

 K snídani v den D doporučujeme müsli: povzbudí vaší mozkovou činnost a nebudete mít hlad.

Ponocování den před zkouškou. Je nutné se pořádně vyspat.

Berete-li prostředky, které mají zlepšit vaší výkonnost při učení, vysaďte je alespoň dva dny před maturitou. Často obsahují kofein, po kterém nebudete spát a únava by se mohla dostavit přesně ve chvíli, kdy to budete nejméně potřebovat.

Těžká snídaně.

autor:
obrázek
Barbara Čechová

<< ZPĚT NA PŘÍLOHU

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Den D, Maturita, zkouška

Video