Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

PEREME SE S ČEŠTINOU: Psaní i/y po souhláskách obojetných (2. díl)

  • 16
Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém probereme klíčové jevy. Kurz je určen jak žákům, které na jaře čekají přijímací zkoušky, tak i komukoli jinému, kdo si chce ověřit své znalosti.

V seriálu se budeme postupně věnovat těmto jevům: i/y, slabikám bě, pě, mě, vě a jejich variantám, předložkám a předponám s(e), z(e), předponě vz-, souhláskovým shlukům, velkým písmenům, interpunkčním znaménkům, slovům přejatým z jiných jazyků.

Nové díly seriálu Pereme se češtinou budeme na web dávat každou středu a sobotu. Jednotlivé lekce, celkem jich vyjde osmnáct, budou obsahovat i testy
či taháky.

3. lekce Psaní i/y po souhláskách obojetných (2. díl)

Ve třetím pokračování pravopisného kurzu se zaměříme na další z jevů spojených se psaním i/y, totiž na shodu přísudku (a doplňku) s podmětem. Ta děsí celé generace žáků i dospělých.

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem

Několikanásobný podmět tvoří souřadně spojená podmětová jména v počtu dvou a více. Souřadné spojení signalizují nejčastěji spojky a, i, nebo, ani (popřípadě spojky mezi podměty chybějí a v písmu jsou nahrazeny čárkou). Právě zde často tápeme. Přitom pravidla jsou daleko přívětivější, než je jejich pověst.

Zaprvé vycházejí přísně z uvedeného pravidla základního, platného pro podmět jednoslovný. Zadruhé zohledňují pořadí slov ve větě: totiž zda přísudek následuje za podmětem, nebo podmětu předchází.

POZOR! - Při zvažování, jaké i/y v daném případě napsat, musíme přísně zachovávat pořadí kroků, jaké nyní uvedeme.

A) Několikanásobný podmět stojí před přísudkem a obsahuje:
1. alespoň jedno jméno rodu mužského životného – píšeme -i: Vrána a havran / Havran a vrána nás svým krákoráním rušili od samého rána. Vrány a havran nás svým krákoráním rušili od samého rána. Vrána a havrani nás svým krákoráním rušili od samého rána. Vrány a havrani nás svým krákoráním rušili od samého rána.

2. pouze podstatná jména rodu středního a zároveň všechna v množném čísle – píšeme -a: Telata a selata byla krmena denně.

3. ve všech ostatních podmětových kombinacích píšeme -y: Sešity a knihy podražily. Sešity a ořezávátka podražily. Sešity a kružítko ležely na lavici. Kružítka a sešit ležely na lavici.

CHYTÁKY:
1. Nejčastější pravopisná chyba plyne z přehlédnutí, že jedno podmětové jméno ze všech jmen středního rodu je v čísle jednotném. Správné je tedy psaní: Jehně i selata byly zahnány do stáje. (Nikoli: *byla zahnána.)

2. Je-li podmětem (i jednoslovným) podstatné jméno rodu ženského podle vzoru kost, řídí se psaní i/y v příčestí činném i trpném pravidlem o shodě podle rodu ženského. Píšeme tedy: Ratolesti brzy uschly; Velmoci i menší mocnosti se rozhodly postupovat společně, třebaže zakončení -i v 1. pádě mn. č. u tohoto měkkého ženského rodu svádí k chybnému psaní *-li v příčestí činném.

3. Nesmíme si plést náhodnou zvukovou shodu slabiky li/ly v čase přítomném s časem minulým u sloves, které mají souhlásku l v kořeni! Píšeme tedy: Ženy myslí trochu jinak než muži, ale: Ženy odjakživa myslely trochu jinak než muži.

4. Stejná pravopisná pravidla platí nejen pro shodu přísudku, ale i doplňku s podmětem. Protože víme, že tento větný člen není právě oblíbenou školní látkou (jistý žák kdysi prohlásil, že doplněk je všechno, co nedokážeme určit), uvedeme jen příklady: Hoši běhali bosi, ale: Dívky běhaly bosy; Děvčata běhala bosa. Podobně: Výletníci se vrátili unaveni, ale: Výletnice se vrátily unaveny.

B) Několikanásobný podmět stojí za přísudkem
Platí jednoduchá poučka: Při slovosledu „přísudek – několikanásobný podmět“ se vždy lze řídit postavením toho podmětového jména, které stojí nejblíže přísudku. Například: Včera se k návrhu vedení firmy vyjádřily její pracovnice a pracovníci. Toto se týká i jmenného čísla (tj. jednotného nebo množného) příčestí činného. Jestliže je tedy podmět nejbližší přísudku v čísle jednotném, lze psát (i říkat) v jednotném čísle i přísudkové příčestí minulé: Na porážce nesl vinu nejen brankář, ale i celé mužstvo. Na řešení úkolu se podílela ředitelka výzkumného ústavu a její spolupracovníci. (A opět: tím, že je v poslední větě náležitý i tvar podíleli, se nezatěžujme.)

CHYTÁK: Řada uživatelů naší mateřštiny tápe, jak postupovat, jsou-li členy několikanásobného podmětu spojeny nesouřadně (tj. spojkou s). Jednoduchá rada: platí zde obdobná pravidla jako pro výše uvedená spojení souřadná: Matka s oběma syny odjeli do města. (Lze i: odjela.) Při pořadí „přísudek – podmět“ je vždy správné toto psaní: Přišly už dívky s hochy? Vrátila se již děvčata s chlapcem?

Přehledně

Psaní i/y v zakončení příčestí u shody přísudku (a doplňku) s podmětem

Tvar slovesa v přísudku se shoduje s rodem a číslem podmětového jména. Pravopisně se tato shoda projevuje v množném čísle u příčestí činného (-li, -ly, -la) a trpného (-ni/-ti, -ny/-ty, -na/-ta); např.: Muži nesli/vzali; Ženy byly neseny/vzaty; Hříbata nesla/vzala, byla nesena/vzata atd.

Shoda přísudku s jednoslovným podmětem

Je-li podmětové jméno v rodě mužském životném, píšeme v množném čísle příčestí činného -li (příčestí trpného -ni/-ti): Muži/předsedové/soudci se nakonec domluvili. Muži/předsedové/soudci byli domluveni. Muži/předsedové/soudci byli odmítnuti.

Je-li podmětové jméno v rodě ženském, píšeme -ly, resp. -ny/-ty: Ženy/písně/růže/kosti se staly námětem mnoha pohádek. Ženy/písně/růže/kosti byly nakresleny s velkou pečlivostí. Ženy/písně/růže/kosti byly odmítnuty.

Je-li podmětové jméno v rodě středním, píšeme -la, resp. -na/-ta: Města/moře/kuřata/stavení se stala námětem mnoha pohádek. Města/moře/kuřata/stavení byla nakreslena s velkou pečlivostí. Města/moře/kuřata/stavení byla odmítnuta.

Stejné pravidlo se týká i psaní jména v doplňku: Chlapci se cítili zdrávi. / Dívky se cítily zdrávy. / Děvčata se cítila zdráva. (O doplňku se zde ještě zmíníme.)

TEST: Tvrdé a měkké souhlásky, zakončení slov

Vyzkoušejte si své znalosti v pravopisném cvičení

Psaní i/y po souhláskách obojetných (1. díl)

2. lekce seriálu Pereme se s češtinou + TEST


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Pereme se s češtinou – pravopis - články

Video