Premiér Petr Fiala a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (17. května 2023)

Premiér Petr Fiala a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (17. května 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Schůzka Blažka s Nejedlým byla poslední kapka. Milion chvilek svolává protest

  • 405
Hnutí Milion chvilek pro demokracii svolává na středu demonstraci kvůli schůzce ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou a poradcem exprezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Demonstrující budou požadovat odvolání Blažka z funkce.

„Teď musíme dát společně najevo, že nám přešlapy ministra spravedlnosti nejsou jedno. Nejde o protest proti celé vládě. Cílem je ukázat Petru Fialovi, že občanská společnost stojí za tím, aby nedůvěryhodného Pavla Blažka odvolal. A nehazardoval tak zbytečně s důvěrou občanů v politickou reprezentací,“ napsalo hnutí na sociální síti Facebook.

Podle nich setrvání Blažka ve funkci i po kontroverzní schůzce přispívá k nedůvěře vlády. Demonstrace se uskuteční na pražském Klárově na Malé Straně.

Blažek s Nejedlým minulou středu strávil v restauraci pět hodin. Podle obou bylo setkání náhodné a dlouhá doba byla způsobena silnou bouřkou, kvůli které ministr spravedlnosti údajně nemohl restauraci opustit.

Blažek půjde na kobereček kvůli hospodě s Nejedlým. Omlouvám se, vzkazuje

Ministr Blažek v pondělí rozeslal novinářům vyjádření, kde se mimo jiné za setkání omlouvá. „Chci se omluvit všem, kterých se dotkla zpráva o mém soukromém setkání s Martinem Nejedlým. Ačkoli setkání bylo náhodné a nejednalo se o žádnou předem plánovanou pracovní schůzku, chápu, jaký dojem její zveřejnění vyvolalo v řadách široké veřejnosti,“ stojí ve vyjádření ministra.

Dodal, že sezení s Nejedlým bylo nevhodné. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že se Blažek bude zodpovídat u šéfů koalice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video