Ministr zahraničí Tomáš Petříček přichází na úterní jednání Sněmovny. (5. května 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Do Chorvatska možná už od června. Jednáme o tom, řekl Petříček

  • 177
Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka Česko stále jedná o možnosti cestovat do Chorvatska a dalších zemí. Řekl to v diskuzním pořadu Partie. Uvedl, že cílem uvolňování by měla být obnova fungování Schengenského prostoru. Epidemiolog Rastislav Maďar se domnívá, že otevírání zavřených hranic v Evropě bude záviset hlavně na jednáních mezi konkrétními zeměmi.

„Cestování s cílem turismu v hlavě máme, ale dnes je priorita hlavně pohyb v souvislosti s ekonomikou,“ řekl ministr Petříček v pořadu Partie Terezie Tománkové na Primě. „Víme, že v třeba v jihovýchodních zemích ten epidemiologický vývoj není vážný a s takovými země jednáme,“ dodal ministr.

Petříček už dříve uvedl, že by Češi v létě na dovolenou do zahraničí mohli, ale jen někam. Minulý týden řekl, že nejdále jsou jednání s Rakouskem a Slovenskem. Zřejmě se bude moct i do Chorvatska, podmínkou však bude pas s potvrzením o bezinfekčnosti. „Co se týče cestování mimo Evropu, v tuto chvíli záleží především na situaci v letecké dopravě,“ uvedl.

Petříček také uvedl, že s Chorvatskem na toto téma stále jedná a v současnosti je jedna z možností, že státní úřady povolí cestování z Česka do Chorvatska už od letošního června. Původně se hovořilo o srpnu.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara není jisté, za jakých okolností budou moci čeští občané do zahraničí cestovat. Z části to bude záležet na pravidlech, která pro překročení svých hranic určí ostatní státy.  

Koronavirus v Česku

V rámci akce Hrajeme do oken zahráli bratři Havelkovi seniorům z domu s...
Během koronaviru je v hromadné dopravě povinnost nosit ochranu úst a nosu, ať...
Na oblíbený Sokolský ostrov v centru Českých Budějovic se zase vrací lidé, aby...

Největší epidemiologická rizika jsou podle něj hromadné akce a právě cesty do zahraničí. Po návratu by lidem hrozila karanténa nehrazená státem. 

Ministr Petříček také řekl, že země jedná i na celoevropské úrovni. Prioritou jsou však podle něj v současnosti hlavně země sousedící s Českem. „V současnosti už lidé mohou jezdit pracovat na Slovensko do 30 kilometrů za hranice bez nutnosti se nechat testovat. Podobným způsobem se budeme bavit i s dalšími okolními zeměmi,“ uvedl.

„Musíme najít správný balanc“

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže budou cestovní kanceláře respektovat doporučení expertů. Zároveň se jim však podle něj od vlády nedostává dostatečné podpory, přestože je teď v resortu spousta lidí bez práce. „Pokud by současná situace trvala další dva, tři měsíce, dvě třetiny cestovních kanceláří by ji nepřežilo“, uvedl.

V cestovním ruchu je zaměstnáno na čtvrt milionu lidí. Odvětví každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Cestovní ruch podle státní agentury CzechTourism tvoří tři procenta z hrubého domácího produktu Česka. Letošní propad kvůli koronaviru se odhaduje na 45 procent.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Na druhou stranu si ale myslí, že koronavirová krize povahu cestování nezmění. „Po krizi se bude cestovat jako dříve. Je možné, že se lidé budou více věnovat poznávání, než jen odškrtávání míst,“ myslí si Papež. Petříček uvedl, že s cestovními kancelářemi jedná.

Epidemiolog Maďar zdůraznil, že je nutné přemýšlet nejenom o tom, kam pojednou Češi, ale i jakým způsobem povolí cestování svým občanům další země. „Může se třeba stát, že se pak lidé potkají s občany silně zasažených zemí. Rozhodně nechceme, aby tu krachovala jakákoliv odvětví, ale musíme najít ten správný balanc,“ řekl.

„Musíme se řídit doporučením epidemiologů a samozřejmě i zdravým selským rozumem,“ řekl Tomáš Petříček s tím, že třeba i po konci povinného nošení roušek by lidé měli přemýšlet o tom, kdy si ústa a nos přece jenom zakrýt.

„Myslím si, že případnou druhou vlnu jsme schopní zvládnout na základě regionálních postupů bez plošných opatření,“ doplnil ministra zahraničí Maďar.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video