Zásah policistů proti technoparty CzechTek

Zásah policistů proti technoparty CzechTek - Zásah policistů proti technoparty CzechTek. (31. července 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Paroubkův technomasakr

  • 108
Paroubek má na krku politickou krizi. Nezvládnutý útok na tanečníky padá na jeho hlavu. V pátek se zasazoval za tvrdý zásah, dával doporučení jako diktátor, v sobotu už mu zřejmě někdo poradil, že není pro předsedu vlády vhodné dávat policii pokyny.

Tak couvl a začal se odvolávat na státní zástupce.

Zásah byl nesmyslný, neprofesionální, vyvolal krizi, aniž technařský problém vyřešil. Vládě nasadil škrabošku husákismu. "Udržet pořádek" bývalo normalizační heslo.

Útoky policie na shromážděné obyvatelstvo jsou v demokratické zemi vždy problematické. Zejména když se obyvatelstvo chová nenásilně.

Útoky, omlouvané tím, že shromáždění obtěžuje hlukem či páchá škody na pozemcích, nepřinesou nikdy nic dobrého. Paroubek, stejně jako jeho předchůdci, kteří vysílali policii na lidi, kalkuloval politicky: Ukážu tvrdou ruku, u lidí mi to pomůže.

Motocyklové závodníky a jejich diváky (kteří také obtěžují hlukem a dupou po pozemcích) policie nechá. Nepřepadne ani demonstraci, protože by to bylo příliš absurdní. Nevrhla se na dav jásající po Naganu, ačkoliv porušil každý zákon, který vás napadne, a udělal z centra Prahy slavící peklo.

Zato na tanečníky, kteří tyto škody páchají mimo velká sídla, se vrhla s chutí. Tanečníci nejsou zlatí hoši, fetují a podivně skáčou. Slušný občan policejní útok podpoří.

Policie má problémy se zločinností, korupcí, ochranou majetku, nemá však problémy občany mlátit. Je to jako vždy: čím méně profesionality, tím více hrubosti. Ironik by řekl: tanečníci neměli na úplatek, tak je policie zmydlila. Paroubek se přepočítal, jeho "tvrdá ruka" není důvodem k uznání, nýbrž k demisi.

Bez policejního zákroku bychom měli podupané louky, odpadky a naštvané vesničany obtěžované hlukem a davem. Čili totéž, co nás postihuje po každém velkém shromáždění, fotbalovými orgiemi počínaje a Velkou cenou Brna konče.

S policejním zásahem máme na krku politickou krizi. Paroubek chce vládnout jako za časů, kdy vládl restauracím. To se líbit nebude. Technomasakr jeho pověstí otřese. Má ale štěstí, do voleb blízko. Nikdo už nechce s vládou hýbat. Zimní král vydrží. Otázkou je, čeho se ještě dopustí.

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtěte přílohu www.idnes.cz/czechtek
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video