Náhradní lodní doprava kolem Vyšehradu

Náhradní lodní doprava kolem Vyšehradu | foto: MF DNES

Parníky u Vyšehradu může zastavit mlha, zatím ale jezdí

  • 10
Parníky, které fungují jako náhradní doprava kvůli zavřenému Vyšehradskému tunelu, by při zhoršené viditelnosti neměly vyplouvat. Ačkoliv ale Prahu zahalila mlha, zatím jezdí. Dokud se dá z přídi lodi alespoň zahlédnout její záď, kapitán může nastartovat.

Parníková linka X-21 přepravuje od pondělí cestující kolem Vyšehradského tunelu, který je kvůli opravám zavřený.

Náhradní lodní doprava nestartuje v případě, že je příliš hustá mlha. Ta sice ráno zahalila vltavské údolí, nakonec ale nebyla příliš silná.

"Mluvili jsme ráno s kapitánem. Dokud je vidět z přídě na záď, tak se jezdí. Při větší hustotě mlhy už by to nešlo," sdělil iDNES.cz pracovník dispečinku Dopravního podniku krátce po osmé hodině ráno.

Infografika

Změny a objízdné trasy

Cesta z Výtoně do Podolí se dá zvládnout i pěšky, tunel pod Vyšehradem zůstal otevřený pěším a cyklistům.

Se čtvrthodinovým intervalem a osmiminutovou délkou plavby je parník pomalejší než tramvaj, kterou nahrazuje. Pokud ale cestujícím neujede před nosem, je cesta po vodě rychlejší než chůze, zmínil deník Metro.

Parníky mohou kromě mlhy zastavit ještě další okolnosti počasí. "V době zvýšené povodňové aktivity bude provoz přerušen," píše se na stojanu u mola. Podobná situace ale podle meteorologů nyní nehrozí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video