Největším divem Česka jsou podle čtenářů iDNES Dlouhé Stráně

Největším divem Česka jsou podle čtenářů iDNES Dlouhé Stráně | foto: Michal Růžička, MF DNES

„Otec“ Dlouhých Strání: Z výsledků ankety mám radost

  • 1
Čtenáři iDNES vybrali za největší div Česka elektrárnu Dlouhé Stráně. "Z ankety mám samozřejmě velkou radost a výsledek vnímám především jako ocenění kolektivní práce všech zúčastněných na výstavbě," řekl v on-line rozhovoru Miroslav Kopřiva, šéf firmy Energotis, která provozuje tamní infocentrum.

Odpovědi Miroslava Kopřivy najdete - ZDE

"Po celou dobu přípravy a realizace díla bylo vyvinuto maximální úsilí za účelem dosáhnout nejcitlivější začlenění díla do okolní přírody," poznamenal Kopřiva.

Jeho jméno je s výstavbou přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně spojeno od roku 1980, kdy nastoupil po ukončení studií na elektrotechnické fakultě VUT v Brně do tehdejšího investorského útvaru Českých energetických závodů.

Podílel se na projektové přípravě díla. O deset let později už vedl výstavbu Dlouhých Strání. Tuto funkci vykonával až do roku 1996.

Tehdy bylo dílo uvedeno do provozu a inženýrský tým založil společnost Energotis, která po zprovoznění elektrárny zajišťovala dokončení výstavby a nyní mimo jiné provozuje tamní informační centrum.

Její ředitel Miroslav Kopřiva se dnes podílí na výstavbě dalších významných energetických děl budovaných pro nejvýznamnější české subjekty a je spoluautorem řady odborných studií a referátů v oblasti energetiky.

"Lidstvo energii z vodních elektráren potřebuje a tato vždy zůstane jednou z nejčistějších energií. O zásadních negativních dopadech díla na okolní přírodu informace nemám," doplnil Kopřiva v rozhovoru se čtenáři iDNES.

Dlouhé Stráně v hlasování o Největší div České republiky porazily s velkou převahou vysílač s hotelem na Ještědu, Pražský hrad, Karlštejn, zámek Hluboká, Český Krumlov a Karlův most. - více zde

Do podzemí elektrárny se podívejte ZDE.

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ O NEJVĚTŠÍ DIV ČESKÉ REPUBLIKY A FOTOGRAFIE NAJDETE ZDE

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video