Premiér a předseda ODS Petr Fiala v novém dílu Otázek a odpovědí z Kramářovy vily | foto: Twitter Petra Fialy

Pomoc státu vyčtou lidé z výše záloh. Nebojte se říci o dávky, vyzval Fiala

  • 345
Konkrétní výši pomoci od státu kvůli rostoucím cenám energií lidé podle premiéra Petra Fialy vyčtou z výše záloh, které určuje distributor plynu či elektřiny. „My jsme stanovili princip, na základě kterého budeme pomáhat občanům, domácnostem a taky firmám a stanovili jsme celkovou částku 66 miliard korun, která na tuto pomoc půjde,“ řekl Fiala v Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily.

„To, kolik kdo dostane konkrétně, to závisí na spoustě faktorů. Čím převážně topí, jaký má tarif, jakým způsobem dostává výpočet záloh od distributora. To, co je podstatné, že se to bude pohybovat v řádu tisíců korun a bude se to týkat opravdu všech. V průběhu podzimu se každý potom na zálohách doví jednoznačně, kolik na této státní pomoci na energiích ušetřil,“ uvedl předseda vlády a ODS.

Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek iDNES.cz popsal, jak by to v praxi mělo vypadat.

„Podle toho, jak to zatím vypadá, byť není zatím žádná definitivní verze (úsporného tarifu - pozn. autora), u těch, kdo mají SIPO a příkaz k inkasu, tam si to upravíme sami. My jim tu zálohu snížíme podle toho, co nám stát dá. Jediný problém by mohl být u těch, kdo to platí příkazem k úhradě, protože ten si lidé zadávají sami do banky a tam nemůžeme reagovat. Je otázka, jestli v tom vládní nařízení, až bude, bude uložena nějaká povinnost, že máme všechny oslovit.. Je to takové otevřené, protože finální znění ještě nikdo nemá,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské.

Premiér Fiala připustil, že se může stát, že pro řadu domácností ta pomoc nebude taková, aby si s cenami energií dobře poradili. Pokud jejich náklady na domácnost překročí třetinu jejich příjmů, mají podle premiéra možnost požádat o sociální dávku příspěvek na bydlení. Zdůraznil, že jeho vláda nárok na příspěvek rozšířila, aby pomohl většímu množství lidí než dřív.

„Já bych vyzval všechny, kteří mají obavy, mají problémy zaplatit rostoucí ceny energií, ať neváhají a požádají si i o tuto dávku. Je to pomoc státu, která je v této složité situaci, mimořádné mezinárodní situaci, naprosto na místě,“ řekl Petr Fiala v Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily, které zveřejnil na sociálních sítích.

Pomoc lidem? Jedna velká nula, vytkla vládě nečinnost Schillerová

Na otázku, zda nehrozí, že vládní pomoc lidem a firmám ještě víc roztočí inflaci v Česku, opáčil, že při tak prudce rostoucích cenách energií v tom vláda lidi nemůže nechat. Na druhou stranu musí vláda podle premiéra hlídat výdaje státu. „Nemůžeme se víc zadlužovat, protože jinak dále roztáčíme inflační spirálu,“ řekl.

Prozradil i něco málo ze svého soukromí. Počítá s tím, že jako každoročně pojede s ženou na dovolenou k moři do Chorvatska na sedm až deset dnů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video