Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Osmdesátiletý důchodce daroval KSČM 750 tisíc

  • 560
Je mu osmdesát let, nemůže chodit a s těžkou nemocí leží v nemocnici. Přesto je důchodce Josef Pátek z Karlových Varů vůbec nejštědřejším mecenášem české politiky, pokud jde o hotovost. Dlouholetý člen KSČM se rozhodl své straně darovat skoro veškeré životní úspory – tři čtvrtě milionu korun.

Žádná jiná politická strana nedostala tolik od jediného sponzora, fyzické osoby.

"Pan Pátek pracoval celý život jako zásobovač, je svobodný, nemá žádné příbuzné. Dar jsme mu rozmlouvali, ale přesto nám ho poskytl. Prý jako poděkování, jak jsme se o něj postarali v době těžké nemoci," říká šéf karlovarských komunistů Josef Murčo. Podle něho se chystá partaji odkázat i dědictví.

Zatímco všechny ostatní strany si loni finančně pohoršily, jak vyplývá z právě zveřejňovaných finančních zpráv, komunisté jako jediní dostali víc peněz. U strany bojující proti moci kapitálu je to překvapivé.

Kromě Pátka byl ke KSČM štědrý ještě jeden důchodce a příznivec: Rudolf Němeček (87 let), který jí na Zlínsku věnoval nemovitost s pozemky v hodnotě dvou milionů.

Naopak vysloveně špatný rok má za sebou pokladna vládní ODS. V roce 2007, kdy nepotřebovala peníze na kampaně k žádným volbám, dostala od sponzorů jen 18 milionů, o 85 míň než v roce předchozím.

Tehdy se i tato pravicová strana bojující za práva podnikatelů musela spoléhat na peněženku důchodců. Devadesátiletá důchodkyně Františka Řezníčková tehdy darovala rovný milion. Loni byl k ODS neštědřejší ostravský podnikatel Lukáš Chlebovský s půlmilionovým darem a pak pražská firma Techniserv s příspěvkem tři sta tisíc korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video