Ošizení klienti odpočítávají hodiny 'dovolené'

  • 11
Utrpení klientů Harmonie Medical v Chorvatsku pomalu končí. Zhruba 120 lidí, které na své náklady ubytoval hoteliér na ostrově Vis, se chystá na cestu domů. Vedení hotelu čekalo do úterního večera na peníze za pobyt, ale majitelka cestovky nezaplatila. Zpáteční cestu jim zajistil konzulát zdarma.

Autobusy vyrazí ze splitského přístavu ve středu kolem 19. hodiny, další ve čtvrtek kolem třetí odpoledne.

"Na dopravě se podílí čtyři soukromí dopravci," upřesnil iDNES mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Doplnil, že večer turisty povezou autobusy firem Atlas Adriatic a Apple Tour. Ve čtvrtek pak autobusy společnosti ČSAD Semily a firma Martínek. Celkem odvezou na 120 lidí.

Zbylých 80 turistů, kteří se na vlastní náklady ubytovali v soukromých apartmánech a do Chorvatska přijeli vlastními vozy, zůstává. Podle Koláře chtějí dokončit turnus. 

Harmonie Medical nechala v Chorvatsku o víkendu asi tři stovky klientů bez zaplaceného ubytování. Stovka z nich je už doma.

Harmonie medical

Harmonie nezaplatila,
lidé jedou domů

Ptejte se, radí
odborník na cestovky

Oklamaní turisté nedostanou nic

Ošizení klienti chtějí
dát cestovku k soudu

Stovky Čechů
uvízly v Chorvatsku

Peníze nepřišly
Cestovní kancelář i přes ujišťování majitelky Hany Vitečkové za pobyt turistů nezaplatila. Českému rozhlasu to potvrdil manažer hotelu, kde turisté bydlí.

"Paní ředitelka sice poslala dvě bankovní potvrzení na 50 tisíc a na 20 tisíc eur. Nám ale došla platba na pouhých 900 eur. Proto musíme jednat a skupina turistů, kteří jsou tady na Visu, musí odjet," řekl rozhlasu manažer Andrea Pečarič.

Dodal, že Vitečková už hotelu za služby klientů cestovní kanceláře Harmonie Medical dluží za minulý rok 50 tisíc eur a letos měla uhradit dalších 35 tisíc.

Podle české konzulky Veroniky Honcové má české velvyslanectví informace, že Harmonie Medical dluží i dalším hotelům, například na ostrově Korčula.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video