O radaru by mělo být referendum, myslí si lidé. Ilustrační foto

O radaru by mělo být referendum, myslí si lidé. Ilustrační foto | foto: z1tv.cz

Opůrci radaru stále převažují, proti němu je 66 procent lidí

  • 213
Čechům se myšlenka, že by na našem území měla stát radarová základna, stále nezamlouvá. Proti radaru se podle říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyslovilo 66 procent dotázaných.

Pro 39 procent dotázaných je radar v Brdech naprosto nepřijatelný, spíše s ním nesouhlasí 27 procent lidí. To je oproti minulému průzkumu jen nepatrný posun. V zářijovém průzkumu se proti radaru kategoricky vyjádřilo 42 procent dotázaných, spíše s ním nesouhlasilo 25 procent.

K podobnému vývoji došlo i mezi těmi, kteří by radar v Brdech viděli rádi. Rozhodně se pro něj vyjádřilo 6 procent respondentů. V září jich sice bylo devět procent, dlouhodobě však číslo kolísá mezi šesti a sedmi procenty.

Spíše s radarem souhlasí 21 procent dotázaných, v září to bylo 19 procent.

"Dlouhodobě se rozložení názorů české veřejnosti v otázce radaru jeví jako velice stabilní, když jej nikterak neovlivnily ani události z poslední doby, jakými byl např. samotný podpis českoamerické smlouvy o radaru, uzavření dohody mezi USA a Polskem ohledně předpokládaného rozmístění antibalistických raket v Polsku či nedávný konflikt na Kavkaze," uvedl autor průzkumu Jan Červenka.

Tradičně nejvíc odpůrců má radar mezi komunisty, proti němu je v řadách této strany plných 90 procent dotázaných. Následuje ČSSD s 47 %.

Na opačné straně jsou příznivci ODS. I u nich se proti radaru vyslovilo 33 procent lidí, podporuje ho však nadpoloviční většina, 64 %.

Nadpoloviční většina všech dotázaných se vyslovila pro to, aby o umístění radarové základny rozhodlo referendum. Uvítalo by ho 71 % lidí, proti němu je pouze 20 procent. Zde došlo od minulého průzkumu k mírnému poklesu, v září se proti uspořádání referenda vyslovilo 25 procent respondentů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video