Vondráček bude vysvětlovat svoji cestu do Ruska, navrhlo to samo ANO

  • 58
Předseda Sněmovny Radek Vondráčka za ANO bude ve středu vysvětlovat okolnosti svojí cesty do Ruska, kde jednal s politiky, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie. „Tu cestu považujeme za skandální,“ řekl poslanec zahraničního výboru za Piráty Jan Lipavský. ANO prosadilo, aby se o Vondráčkově cestě do Ruska jednalo až po projednání státního rozpočtu.

„Je to proto, abychom v úterý alespoň nějaké zákony projednali,“ řekl šéf psolanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Pirát Lipavský řekl, že ho šokovalo, že se Vondráček sešel s lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie, ale s nikým z perzekuované opozice.

„Je důležité, abychom se dozvěděli, s kým jednal a jaká témata řešil,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj je nutné zjistit, zda předseda Sněmovny nediskutoval například o výstavbě jaderného bloku, který chce Česko vybudovat.

To, že Vondráček v Rusku jednal s lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu, vadí i lidovci Bartoškovi a místopředsedovi STAN Vítu Rakušanovi.

„Pokud má Česká republika o sobě nějakou představu tvoření mostu mezi východem a západem, tak pokud máme otvírat dialog, ten se nevede se shrbenými zády,“ řekl Rakušan. Podle něj je nutné, aby Češi při jednání s ruskými představiteli mluvili o anexi Krymu, ruské roli v konfliktu na Ukrajině nebo o kauze novičok.

Vondráček se v Rusku sešel s předsedy obou komor parlamentu Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou. EU oba zařadila na sankční seznam kvůli ruské anexi Krymu.

„Chtěli bychom, aby předseda Sněmovny nejen uvedl, s kým jednal a s jakými výsledky, ale i to, zda otevřel otázky jako anexe Krymu, válka na východě Ukrajiny, otázku roku 1968,“ řekla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Komunisté o Vondráčkově cestě do Ruska jednat nechtěli. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že strana nebude podporovat, aby Vondráček musel vysvětlovat, s kým v Rusku jednal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video