Opakované volby přilákaly stranické špičky

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Už více než týden se do Českých Budějovic sjíždějí špičky parlamentních politických stran. Důvod? Sobotní mimořádné komunální volby. Náměstí se mění v kotel slibů i výkřiků, stotisícové město hostí republikové výbory a sněmy. Podle stranických šéfů bude hlasování ukázkou politického cítění celé společnosti.
Nové volby vyprovokovali zastupitelé ODS, kteří odstoupili z radnice, přestože získali loni v listopadu nejvíc hlasů. Rezignovali - podle svých slov - čestně: aby nemuseli sedět v jedné řadě s komunisty.
Pravicový zbytek města však vyčítá ODS aroganci a neochotu domluvit se na spolupráci s KDU-ČSL a Unií svobody, jejichž zvolení kandidáti zasedli nakonec do rady se zástupci sociální demokracie a komunistů.
ODS jde přesto do reparátu s optimismem: očekává, že získá většinu z pětačtyřiceti křesel, a ta jí otevře dveře k dalším povolebním jednáním.
"Doufám, že se po volbách sejdeme jako dospělí lidé. Když získáme většinu, ostatní přijdou.
S komunisty jednat nebudeme, když znovu neuspějeme, odejdeme do opozice," prohlásila Zuzana Vystrčilová - kandidát ODS na primátora města. ODS se zatím dokázala domluvit na společné kampani se šesti menšími pravicovými stranami, zatímco KDU-ČSL, ČSSD a US vstoupily do klání v trojdohodě s názvem Tři pro třetí tisíciletí. Voliči jsou však skeptičtí a tvrdí: nevraživost mezi místními politiky zůstala, odchod z radnice se může opakovat.
Souboj o voliče přijeli vyhecovat Miloš Zeman, Václav Klaus, Jan Kasal, Jan Ruml i Miroslav Grebeníček. Šéf lidovců Jan Kasal rozdal voličům květiny, Zemana "podpořil" kančí guláš, rozdávaný v centru města.
Na ulicích se mihla předsedkyně Senátu Libuše Benešová a místopředseda Petr Pithart, nedělní oblastní sněm ODA nevynechal ani její lídr Daniel Kroupa.
Soupeření o voliče zatím přineslo více slovních výpadů a urážek soupeřů než předložených projektů. "Na českobudějovické radnici se spojil čert s ďáblem," pokusil se získat voliče na nepříliš obsazeném mítinku šéf ODS Klaus. Vzápětí si neodpustil veřejné pokárání bývalého primátora a svého stranického kolegy Miroslava Beneše. "Pokud tady nezvítězíme, bude mít pan Beneš problémy," řekl.
Předseda ČSSD Miloš Zeman před zhruba stejným množstvím posluchačů kontroval: "V Českých Budějovicích ODS nezvládla politikaření, volby jsou výsledkem uražené ješitnosti jejích místních představitelů." Miroslav Grebeníček zase přispěchal s ujištěním. "My nebudeme pletichařit," sliboval z pódia, z něhož se snažil roztleskat dvě stovky převážně důchodců.
Politolog Rudolf Kučera z Univerzity Karlovy se nicméně domnívá, že volbám v Budějovicích dává politická elita nadnesený význam. "Řeči o ukázce stavu ve společnosti jsou podle mne přehnané. Je to místní problém a patová situace tady zřejmě zůstane i po volbách. Lidé v Budějovicích jsou politikařením otráveni, což ukazuje i jejich účast na mítincích," řekl. K loňským komunálním volbám přišlo v Českých Budějovicích šestatřicet procent voličů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video