Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

11:04
  • Žáci 34. základní školy v Gerské ulici v Plzni, která sepřipojila ke stávce,...

    Žáci 34. základní školy v Gerské ulici v Plzni, která sepřipojila ke stávce, sledují místo vyučování naučný film. Na snímku v popředí je vycpaný preparát aligátora. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

11:03

Na Karvinsku, ale i na Ostravsku či Frýdecko-Místecku byla dnes v regionu podpora stávky nejvyšší. ČTK to řekla krajská předsedkyně školských odborů Dagmar Bobková Regelová.

10:57
  • Ve středu zůstanou některé školy uzavřené. Učitelé stávkují za zvýšení platu....

    Ve středu zůstanou některé školy uzavřené. Učitelé stávkují za zvýšení platu. Na snímku uzavřená Střední průmyslová škola v Hradci Králové. (6. listopadu 2019) / Autor: Martin Veselý, MAFRA

10:53

Počet stávkujících v Plzeňském kraji je více než 1100. Zapojilo se 61 zařízení, přičemž nejvíce se jedná o základní školy. Krajská předsedkyně odborářů Věra Volfová uvedla, že dalších 148 lidí z devíti škol protest podporuje. „Čísla ale nejsou zcela přesná, někteří posílají informace rovnou kolegům do Prahy,“ dodala.

10:53

Snad nejvíce stávkujících učitelů je na plzeňské střední průmyslové škole elektrotechnické, k níž patří i VOŠ. K protestu se připojilo 60 kantorů ze 131. Stávkující se ráno sešli ve škole a společně vytvořili prohlášení. V dokumentu shrnují problémy, které je v českém školství trápí. Kromě nedostatečného finančního ohodnocení signatáři zmiňují také změny týkající se státní maturity nebo nedostatku nových pedagogů.

„U nás na škole je průměrný věk přes padesát let. Mladý učitel prostě za osmadvacet tisíc hrubého do školy nenastoupí. Nestačí mu to na živobytí. Navíc si často jinde za stejnou námahu vydělá víc. Bohužel se proti kantorům zvedla negativní vlna, což nás mrzí. Nejsme líní, chceme svoji práci dělat dobře, ale také za ni dostávat dobře zaplaceno,“ sdělil učitel matematiky, statistiky a zeměpisu Ivo Frank. Prohlášení pošlou signatáři premiérovi, ministrovi a také vládě.

10:51
  • Na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové podpořilo stávku několik učitelů....

    Na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové podpořilo stávku několik učitelů. Provoz gymnázia byl pouze omezen. O velké přestávce přečetli stávkující učitelé prohlášení a potom následovala debata se studenty. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

10:47

„Stávkovat se mělo před pěti lety, kdy byla situace jiná. Teď se mzdy navyšují a přijde mi trochu malicherné, jestli to bude o osm plus dvě procenta nebo o deset procent,“ řekl ředitel českobudějovického Gymnázia Česká Antonín Sekyrka.

10:46

V jihočeském kraji stávkuje nebo stávku podporuje přibližně 120 zhruba ze šesti stovek škol v regionu. 

10:44
  • Jednodenní stávka zaměstnanců ZŠ T. G. Masaryka Zastávka. (6. listopadu 2019)

    Jednodenní stávka zaměstnanců ZŠ T. G. Masaryka Zastávka. (6. listopadu 2019) / Autor: Patrik Uhlíř, MAFRA

10:44

Do uzavřené stávkující školy na Křenové v Brně přišel prvňáček, kterého se musel ujmout zaměstnanec školy. Ve firmě Thermo Fisher Scientific se sami zaměstnanci střídají asi u 13 dětí, až do 16 hodin pro ně mají doprovodný program. Zábavní park BRuNO se zase stará jedné firmě o 70 dětí. Lidé mají na stávku protikladné názory, někteří učitelům fandí, jiní je kritizují - zejména kvůli problému s hlídáním.

10:39
  • Žákyně ukazuje žákovskou knížku s informací o stávce Základní školy Nad Parkem...

    Žákyně ukazuje žákovskou knížku s informací o stávce Základní školy Nad Parkem v Praze-Zbraslavi. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

10:37

V Praze podle odborů zůstalo zavřených 74 škol, 39 škol funguje v částečném provozu, 3255 zaměstnanců škol stávkuje.

10:36

Ke stávce se podle ministerstva školství v různých regionech připojila desetina až čtvrtina škol. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo shromáždilo ze 75 procent mateřských, základních a středních škol v devíti krajích.

10:35

Středoškolský učitel Šimon Heller z gymnázia Třeboň považuje stávku za organizačně nezvládnutou bez rozumného cíle.

„Prvním důvodem, proč se do stávky nezapojím, je samotný důvod stávky. Stávka je legitimní nástroj, jak se zaměstnanec snaží dotlačit zaměstnavatele k nějakým svým cílům. Každý nástroj však musí být používán rozumně. V tomto případě ale školské odbory sahají po relativně radikálním nástroji, aby dosáhly zvýšení platů o 2% do tarifu, nikoli do pohyblivé složky platu. Rozuměl bych, kdyby odbory bojovaly za původně slíbené navýšení o 15%, ale to už dávno vzdaly. Rozuměl bych, kdyby odbory bojovaly za nějakou vizi. Místo toho bojují za socialistický model: „přidejte všem stejně a neptejte se, kdo jak odvádí svojí práci“. Školské odbory jsou bohužel slabé a nyní se to jasně ukazuje. Stávkovat je třeba v zásadních věcech, ale nikoliv v případě hádání se o 2% v tarifech či pohyblivé složce,“ uvedl pro iDNES.cz.

10:31
  • Žáci 34. základní školy v Gerské ulici v Plzni si místo vyučování vyslechli...

    Žáci 34. základní školy v Gerské ulici v Plzni si místo vyučování vyslechli přednášku o plazech. Na snímku si hladí krajtu královskou. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

10:29

V menších obcích se podle zjištění Sdružení místních samospráv ČR do stávky zapojila zhruba jen desetina škol.

„Kromě relativně malého zapojení škol do stávky z informací od obcí také vyplývá, že protest má na různých místech odlišnou podobu – od pouhého vyvěšení informace o podpoře požadavků oborů, přes náhradní program místo vyučování nebo úpravu rozvrhu až po zrušení odpoledního vyučování,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák

„Vítáme rozhodnutí těch škol, které se do takto narychlo vyhlášené stávky nezapojily nebo ji podpořily jen symbolicky. O platových podmínkách učitelů je určitě potřeba dále jednat a obce jako zřizovatelé škol jsou připravené se do těchto jednání aktivně zapojit. Aktuální akci školských odborů však nepovažujeme za šťastnou, čemuž podle nás odpovídá i relativně malá odezva stávky,“ dodává. 

10:26

Podle informací, které dostal Českomoravský odborový svaz pracovníků školství na Vysočině, by dnes mělo v kraji stávkovat asi 13 procent zaměstnanců škol. Zcela zavřených by na Vysočině mělo být 25 škol, dalších více než 30 škol ohlásilo omezený provoz, řekl ČTK předseda Rudolf Kočí. 

Zároveň uvedl, že informace nemusí být kompletní, protože škola nemá povinnost hlásit odborům počty stávkujících. „Škola je povinná to oznámit svému zřizovateli,“ řekl.

10:25

Ve Zlínském kraji se dnes ke stávce podle dosavadních informací zapojilo 92 škol, z toho 28 středních. ČTK to řekl předseda krajských školských odborů Pavel Štěpán. V kraji je 318 mateřských škol, 260 základních a 68 středních škol všech zřizovatelů.

„Stávkující školy jsou rovnoměrně rozprostřeny po jednotlivých okresech,“ uvedl Štěpán.

10:23

Asi 220 škol se dnes v Jihomoravském kraji účastní stávky, z toho odhadem asi pět desítek zůstalo zavřených. Konečná čísla budou známa ve čtvrtek, řekla ČTK předsedkyně jihomoravské krajské odborové rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Anděla Zbořilová. V kraji je 490 základních a 675 mateřských škol.

10:20
  • Ke stávce se připojil také učitelský sbor Základní školy J. A. Komenského v...

    Ke stávce se připojil také učitelský sbor Základní školy J. A. Komenského v Přerově-Předmostí. Škola nezavřela, ale jednotlivé třídy měly individuální program. Děti ve 2. A dostaly od učitelky lízátka a ve třídě si místo učení hrály. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK