Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

13:43

Na Vysočině dnes podle informací odborů stávkovalo přes 13 procent pracovníků ve školách. ČTK  to řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství na Vysočině Rudolf Kočí, ke stávce se nějakým způsobem připojilo přibližně 14 procent škol.

13:31
  • Učitelé ZŠ Františkovy Lázně podpořili stávku pedagogů. Vyučovali černém s...

    Učitelé ZŠ Františkovy Lázně podpořili stávku pedagogů. Vyučovali černém s nálepkami odborové organizace na klopách. (6. listopadu 2019) / Autor: Martin Stolař, MAFRA

13:22

Stávku učitelů v Královéhradeckém kraji podpořilo různou formou kolem 25 procent škol, místní odboráři předpokládali ale až padesátiprocentní podporu. 

„Očekávali jsme větší podporu. Důvod? Bylo to svolané velmi narychlo. Proto si myslím, že čísla mohou být ještě vyšší, někteří to nahlásí později. Podpora ve školách, kde mají odborovou organizaci, byla ale 70 procent,“ řekla šéfka školských odborů v Královéhradeckém kraji Markéta Cermanová.

13:20

Odbory ignorují to, že učitelé dostanou příští rok přidáno dalších 11 miliard, uvedl premiér Andrej Babiš. Odbory podle něj bojují více za sebe než za učitele.

„Doteď jsem nepochopil, proč tu stávku odboráři vlastně vyhlásili a dnes se ukázalo, že podobně je na tom i většina učitelů. Logicky. Za poslední roky jim platy rostou jako nikdy v historii a ani o milimetr nehodlám uhnout ze slibu, že v roce 2021 budou mít průměrný plat přes 45 000 korun,“ uvedl Babiš.  

13:19
  • Učitelé Markéta Říhovská (vlevo) a Jakub Ozaňák diskutují nad společným...

    Učitelé Markéta Říhovská (vlevo) a Jakub Ozaňák diskutují nad společným prohlášení čtyřicítky kantorů a kantorek ze třech různých litvínovských škol, kteří se zapojili 6. listopadu 2019 do stávky. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

13:14

V Libereckém kraji se dnes do stávky školských odborů zapojilo nějakou formou 136 škol z bezmála 500 mateřských, základních a středních škol, které v kraji jsou. Uzavřených jich bylo 38, dalších 98 škol provoz omezilo nebo se zapojila jen menší část pedagogů. Vyplývá to z informací z republikového sekretariátu školských odborů.

13:00

Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že bude ještě jednat ve Sněmovně o možné úpravě státního rozpočtu, aby bylo pro učitele vyčleněno více peněz. V rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že navýšení platu učitelů původně nebylo na programu jednání Poslanecké sněmovny. „Ministryně práce a sociálních věcí Jana Máláčová byla podle našich informací někým vyzvána, aby to v pondělí předložila. Původně o tom vláda měla jednat až příští týden,“ řekl.

Podle Maláčové byl již nejvyšší čas nařízení týkající se zvýšení platů předložit. „Dohoda na úrovni koalice byla na začátku září, potřebovali jsme to schválit, aby se to dalo implementovat,“ uvedla pro iDNES.

12:58
  • Ministr školství Robert Plaga se na tiskové konferenci 6. listopadu 2019 v...

    Ministr školství Robert Plaga se na tiskové konferenci 6. listopadu 2019 v Praze vyjádřil ke stávce učitelů. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

12:55

Ve Zlínském kraji se dnes do stávky zapojilo 93 škol, z toho 29 středních. Jde o více než 2000 učitelů, řekl dnes ČTK předseda krajských školských odborů Pavel Štěpán.

12:54

Za stávkování nesmí zaměstnavatel pracovníky postihovat. Účast na stávce se považuje za omluvenou nepřítomnost v práci. Plat za prostávkovanou dobu se nevyplácí. Hradí se ale zdravotní odvody, a to jako v době bez příjmu, tedy z výše minimální mzdy. Platí se také sociální pojištění.

12:52

Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové se zapojily do stávky víc střední školy. V Olomouckém kraji převažovaly. Na jihu Čech se zúčastnily i mateřské školy. Nejvyšší počet stávkujících institucí byl v Moravskoslezském kraji, dodala místopředsedkyně odborů.

12:47
  • Učitelé ZŠ Františkovy Lázně podpořili stávku pedagogů. Vyučovali černém s...

    Učitelé ZŠ Františkovy Lázně podpořili stávku pedagogů. Vyučovali černém s nálepkami odborové organizace na klopách. (6. listopadu 2019) / Autor: Martin Stolař, MAFRA

12:38

Firma ČEZ upravila v jaderné elektrárně Temelín provoz infocentra, aby sem zaměstananci elektrárny mohli alespoň na čas umístit své děti, jejichž školy jsou kvůli stávce uzavřené. Průvodkyně připravily pro děti různé aktivity a soutěže v zámečku i okolním parku. 

  • Firma ČEZ upravila v jaderné elektrárně Temelín provoz infocentra, aby sem...
  • Firma ČEZ upravila v jaderné elektrárně Temelín provoz infocentra, aby sem...
  • Firma ČEZ upravila v jaderné elektrárně Temelín provoz infocentra, aby sem...
12:32

„Odmítám, že stávka je zpackaná, že neměla žádný důvod a že nic neovlivní. Není to pětina nebo desetina škol, o kterých hovoří pan ministr,“ reagovala na slova Roberta Plagy tiskové konferenci místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Upozornila, že se do stávky zapojila i řada škol, kde neexistuje odborová organizace.

12:18

Stávka učitelů dala podmět k vytvoření jednodenního příměstského tábora v Dobré na Frýdeckomístecku v Sport relax klubu. Přišlo zde sedm dětí, kteří se zde učili sřílet z luku, hráli společenské hry. Většina dětí stávku vítala, protože nemusely do školy. Rodiče byli opačného názoru. 

  • Stávka učitelů dala podmět k vytvoření jednodenního příměstského tábora v Dobré...

    Stávka učitelů dala podmět k vytvoření jednodenního příměstského tábora v Dobré na Frýdeckomístecku v Sport relax klubu. Přišlo zde sedm dětí, kteří se zde učili střílet z luku, hráli společenské hry. Většina dětí stávku vítala, protože nemusely do školy. Rodiče byli opačného názoru. (6. listopadu 2019) / Autor: Alexandr Satinský, MAFRA

12:14

Učitelé a zaměstnanci Základní školy J. V. Sládka ve Zbirohu na Rokycansku přišli dnes do školy v černém. Na facebookových stránkách školy vydali prohlášení „Budoucnost našeho školství stále vidíme černě“. 

Ve škole probíhá výuka podle běžného rozvrhu. 

12:10

V Ústeckém kraji stávkuje téměř 50 procent škol. Před polednem to uvedla Božena Seifertová z krajského školského odboru. Přesné číslo zatím nemůže říct. „Procentuelně se blížíme k té padesátce,“ řekla. Ze zhruba 340 škol by tak mělo stávkovat kolem 170, nejsou mezi nimi započtené mateřské školy.

11:59
  • Učitelský sbor Základní školy J. A. Komenského v Přerově-Předmostí se připojil...

    Učitelský sbor Základní školy J. A. Komenského v Přerově-Předmostí se připojil k celostátní stávce učitelů. Škola nezavřela, ale jednotlivé třídy měly individuální program. Chlapci z 5. B si hrají. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

11:58

Zavřené dnes zůstalo také plzeňské gymnázium na Mikulášském náměstí. Jeho ředitel Petr Mazanec sice stávku bez komplikací umožnil, ale nesouhlasí s ní.

„Odboráři mají máslo na hlavě. Měli se vymezit už na jaře, kdy se o navýšení diskutovalo, nikoliv teď,“ konstatoval jako krajský zástupce Asociace ředitelů gymnázií ČR. Tato organizace se vůči akci vyslovila kriticky, stejné stanovisko zaujala také Asociace ředitelů základních škol.

11:56

„Rozhodně to není tak, že odborářská stávka byla masově podpořena. To je iluze, kterou se snaží vytvořit pan Dobšík,“ uvedl dnes na tiskové konferenci ministr školství Plaga. Podle něj se řada učitelů připojila k protestu ne kvůli požadavkům odborů, ale kvůli podpoře přidávání peněz do školství.