Na tiskové konferenci vystoupil předseda Pirátů Ivan Bartoš, místopředsedkyně...

Na tiskové konferenci vystoupil předseda Pirátů Ivan Bartoš, místopředsedkyně strany Olga Richterová a Mikuláš Ferjenčík. (2. dubna 2020) | foto: Tomáš KristMAFRA

Richterová: Ivan Bartoš by měl být členem vlády a zároveň poslancem

  • 236
Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová podporuje, aby se šéf Pirátů Ivan Bartoš stal členem vlády a zároveň byl poslancem. Strana chce opět prosazovat klouzavý mandát, Richterová to řekla v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové CNN Prima News.

„Předseda strany, která má mandát od voličů, se ho přeci nemůže vzdát. To by nebylo dostání závazků voličů. Ivan Bartoš ve vládě být má a my musíme prosadit klouzavý mandát,“ řekla Richterová.

Takové rozhodnutí kritizovala místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO.

„Strana (Piráti) jasně hlásala, že je proti kumulaci funkcí. Ohledně klouzavého mandátu mohli apelovat ještě předtím, než bude sestavena nová vláda,“ řekla. Podle Richterové se o to Piráti zasazovali celé roky, zatím to však neprošlo. Senát koncem října návrh zamítl.

Své zvolení do postu místopředsedkyně až na „druhý pokus“ Richterová komentovala tak, že chce věřit, že ji v prvním kole nezvolili kvůli chybě.

Mračková Vildumetzová zárověň v nedělní Partii CNN Prima News kritizovala, že jediný program koalice byl „antiBabiš“. 

„Ano, měli jsme v programu „antiBabiš“, taky pro něj pak rozhodli lidé. Rozhodli, že už nechtějí vládu, která nadělala takové katastrofické problémy, ve kterých v současné době jsme. Máme co napravovat,“ odvětil místopředseda ODS Martin Baxa.

Hlasování Pirátů

Podle Richterové by Piráti měli jít do vlády, ale politička zatím nechce předjímat. Dopadne to podle ní tak, jak to dopadnout má. Výsledky mají být jasné v pondělí večer, nejdříve ve 23:15. Ostatní strany zastoupené v pětikoalici schválily koaliční smlouvu v závěru minulého pracovního týdne.

 „Cílem našeho spojení bylo, aby nedošlo k úplnému únosu státu, ČR nemá být firma v holdingu. A to se nám povedlo. Není to snadná situace pro Pirátskou stranu, ale já jsem hlasovala pro vstup Pirátů do vlády,“ uvedla. Už dříve to oznámili předseda pirátských poslanců Jakub Michálek nebo pražský primátor Zdeněk Hřib. 

Voličů Pirátů bylo 1,5krát víc, přesto o debaklu rozhodly kroužky

Také místopředseda ODS Baxa doufá, že „to dopadne dobře“. „Podařilo se uzavřít koaliční smlouvu čtyři týdny po volbách, Ivan Bartoš ji podepsal. Věděli jsme, že proces schvalování u Pirátů je jiný, respektovali jsme to,“ řekl.

V hlasování celostátního fóra, tedy všech členů Pirátů, může hlasovat
1 193 lidí. V 12:15 evidoval online systém 927 odevzdaných hlasů. Hlasování provází vysoká účast, jen za prvních osm hodin v pátek odevzdala hlas polovina členů strany. 

„My jsme nechtěli a nechceme, aby Piráti byli ve vládě,“ vyjádřil se člen hnutí předsednictva SPD Radek Rozvoral. Nejvíce ho dle jeho slov mrzí, že budoucí vláda chtěla šetřit a nyní vytváří tři nové ministerské posty.

12. října 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video