Důl Darkov je aktuálně ohniskem koronavirové nákazy.

Důl Darkov je aktuálně ohniskem koronavirové nákazy. | foto: Milan Haluška

V OKD se opět masivně testuje, podruhé nemocný žádný horník nebyl

  • 44
Moravskoslezský kraj patřil ještě nedávno oblastem nejvíce zasaženým koronavirem. Velký podíl na tom měly doly společnosti OKD, která se stala ohniskem šíření nákazy. Nyní počet nově infikovaných v kraji opět roste, objevil se dokonce případ opakované nákazy koronavirem, ne však mezi horníky.

Za poslední den přibylo v kraji skoro 1 500 nově nakažených. Většinou se nakazili v rodině nebo na pracovišti.

„OKD z vlastního rozhodnutí už více než dva měsíce provádí preventivní testování u svých zaměstnanců. Toto pravidelné testování není nařízeno hygieniky, jedná se čistě o rozhodnutí OKD. Cílem je zajistit bezpečnost našich zaměstnanců a také zamezit případnému nekontrolovatelnému šíření nákazy,“  uvedla pro TN.cz mluvčí OKD Naďa Chattová.

Dodala, že po konzultaci s hygieniky v počátku netestovali skupinu lidí, která už onemocnění prodělala. V minulých dnech již do testování zahrnuli také zaměstnance, kteří už onemocnění prodělali.

„Vypadá to, že máme na dole ČSM případ opakované nákazy koronavirem,“ řekla pro TN.cz zastupitelka Moravskoslezského kraje Zuzana Klusová (Piráti).

Hygienici i OKD však v pátek informaci, že by podruhé nakažený člověk mezi zaměstnanci OKD, popřeli. V kraji zdravotníci registrují jeden případ reinfekce, ale ne mezi horníky.

Společnost OKD musela v létě z důvodu masivního výskytu nákazy na šest týdnů přerušit těžbu. Do podzemí tak fárali jen nezbytně nutní zaměstnanci pro zabezpečení štol. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video