Odškodnění občanů za výbuchy muničních skladů u Vrbětic schválil i Senát

  • 78
Zákon, který odškodňuje obce v okolí Vrbětic na Zlínsku, jejich obyvatele i Zlínský kraj kvůli výbuchům muničních skladů v roce 2014 schválil Senát. Pro bylo 58 z 61 přítomných senátorů. „Po sedmi letech se občané dočkají odškodnění,“ řekl senátor za STAN Jan Sobotka. Peníze by podle něj Česká republika měla vymáhat po pachatelích.

Při výbuchu prvního z muničních skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku.

Podle vyšetřovací verze za výbuchy může akce důstojníků ruské vojenské tajné služby GRU. Kvůli tomu česká vláda vyhostila letos ruské diplomaty, u nichž bylo podezření na ruské tajné služby.

Poslanci zákon, podle nějž by se peníze měly rozdělit mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele, schválili zrychleně. Lidé, obce a kraj by si měli rozdělit téměř 700 milionů korun.

„Úprava jednorázového odškodnění dotčených obcí a jejich obyvatel cestou přijetí zákona je jedinou možností, jak v současné době zajistit možnost rychlé nápravy, neboť standardní cesty náhrady škody jsou velmi obtížné,“ píše se v odůvodnění návrhu zákona.

Odškodnění nepodléhá zdanění. Zároveň lidé ztratí nárok na případné další náhrady škody.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video