Odpůrci stavby komplexu se rozhádali

Chodov - Bouřlivou výměnou názorů a hádkou skončilo veřejné setkání odpůrců plánované výstavby největšího obchodně-administrativního komplexu v tuzemsku - Centra Chodov. Paradoxně se však slovních rozbrojů neúčastnili přítomní zástupci investora, ale pořadatelé z občanského sdružení Zeleň Chodov se skupinnou handicapovaných lidí z Klubu vozíčkářů Petýrkova, kteří chtěli původně společeně postupovat proti dlouhodobé výstavbě.

"Výstavba je tak nadměrná, že to už není přirozený městský celek, jak prohlašuje investor. Stavba přinese jen negativa jako hluk, exhalace, stavební ruch, zvýšený dopravní provoz," řekl včera na místě plánované stavby Petr Pich ze sdružení, které pozvalo i několik handicapovaných, kteří bydlí v přiléhajícím chráněném domě s dvěma sty obyvately.

Někteří vozíčkáři však na místě protestovali, že se o akci dověděli náhodou, a byli pozváni pouze ti, jimž plánovaná stavba vadí. "Navíc nevím, kdo dal sdružení mandát, jednat obecně za obyvatele sídliště. Je to věc individuálních názorů," tvrdí Dana Černá, která je odkázána na pohyb na vozíku. Dodala, že se jí projekt líbí.

Důkazem, že ekologický dopad výstavby Centra Chodov není investorské společnosti Rodamco lhostejný, jsou podle jejího zástupce diskuse s občany a občanskými iniciativami vedené již od počátku projektové přípravy.

"Za čtrnáct dní prezentace ve stanici metra Chodov jsme mluvili s tisíci lidmi, kteří na Jižním Městě bydlí a stavba se jich týká. Velká spousta jich reagovala pozitivně s tím, že konečně v místě něco vyroste a přestanou chodit přes skládku panelů.

Negativní připomínky se týkaly velkých rozměrů komplexu a obav z hluku, které pocházely z jejich neinformovanosti," řekl Jakub Sklenka ze společnosti Rodamco.

Centrum podle něj bude mít bezbariérové přístupy a i po celou dobu stavby nebude omezen pohyb lidí. Občanské sdružení chce vyvolat diskusi, aby se sami obyvatelé mohli rozhodnout, co na místě chtějí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video