Odpůrci radaru budou stát po celý den s transparentem u památníku událostí 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Ilustrační foto.

Odpůrci radaru budou stát po celý den s transparentem u památníku událostí 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Ilustrační foto. | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Odpůrci amerického radaru vyjdou 17. listopadu do ulic

  • 160
Devatenáct let po listopadu 1989 se bude v Praze na Národní třídě opět demonstrovat. Dorazí tam odpůrci výstavby amerického radaru v Česku. "Je to den spojovaný s demokracií a bojem za lidská práva, proto je to datum vhodné k akcím proti radaru," řekl mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček.

Připomněl také, že se stavbou radaru, který má být spolu s protiraketovou základnou v Polsku součástí amerického protiraketového deštníku, nesouhlasí podle průzkumů veřejného mínění dvě třetiny občanů.

"Občané požadují, aby mohli o radaru rozhodnout v referendu. Iniciativa už shromáždila pod peticemi proti radaru a pro referendum o něm na půl milionu podpisů," dodal.

Odpůrci radaru budou stát po celý den s transparentem u památníku událostí 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Další akci svolali na roh Národní třídy a ulice Na Perštýně na 17:00. Vystoupí na ní starosta brdské obce Trokavec Jan Neoral, režisér Zdeněk Troška a někdejší disident a publicista Petr Uhl.

Pořadatelé očekávají kolem tisíce účastníků, mezi nimi i americké občany žijící v Praze, kteří s radarem rovněž nesouhlasí. Po úvodních projevech půjde průvod kolem Národního divadla na Újezd a přes Malou Stranu ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Tam protestní akci zakončí.

Iniciativa spustí i internetovou kampaň

Příští týden iniciativa podle Májíčka spustí internetovou kampaň. Na svých webových stranách www.nezakladnam.cz bude mít dopis nově zvolenému americkému prezidentovi Baracku Obamovi s hlavními argumenty proti základně.

Každý návštěvník stránek ho bude moci podepsat a odeslat prezidentovi. Nastupující americký prezident Obama zatím konečné slovo k dalšímu budování protiraketové obrany neřekl, chce se předtím ujistit o funkčnosti systému. "Americké iniciativy proti raketové obraně chystají naopak veřejný dopis premiérovi Mirku Topolánkovi," uvedl Májíček.

Při zasedání Poslanecké sněmovny a Senátu 25. a 26. září budou aktivisté iniciativy obcházet kolem obou parlamentních komor a vyzývat zákonodárce, aby hlasovali proti radaru.

Iniciativa Ne základnám vznikla v červenci 2006. Nyní ji podle Májíčka podporuje na šedesát organizací. Cílem iniciativy je nenásilně bojovat proti umístění základny systému Národní raketové obrany Spojených států v České republice.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video