ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Splašky jako zrcadlo. V Česku přibývá pervitinu i antibioticky odolných bakterií

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Odpadní vody umí prozradit mnohé o lidské společnosti a jejím způsobu života. Analýzy ukazují, že v hlavním městě loni raketově vystřelila spotřeba pervitinu a Pražané si dopřávali i výrazně víc kokainu. Laboranti našli i volně dostupnou asijskou drogu kratom. Alarmující je výskyt bakterií odolných proti antibiotikům v odpadních vodách.

Podle zjištění hydrochemiků z Výzkumného ústavu vodohospodářského v Praze (VÚV) loni stoupla v hlavním městě spotřeba všech druhů drog, spotřeba pervitinu dokonce skoro na dvojnásobek.

„Značný nárůst spotřeby pervitinu v roce 2022 mě překvapil. Je možné, že se na tom podepsalo dlouhodobé trvání restriktivních opatření a další ‚depresivní‘ faktor, začátek války na Ukrajině,“ řekla iDNES.cz Věra Očenášková z VÚV, která se výzkumu přítomnosti drog v odpadních vodách dlouhodobě věnuje.

V Česku má odolnost bakterií vůči antibiotikům na svědomí ročně asi pětistovku úmrtí. „Antibioticky rezistentní bakterie se šíří také vodou, je to možná větší strašák než koronavirus.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video