Obří razie v ašské tržnici

Obří razie v ašské tržnici | foto: Martin StolařMF DNES

Obří razie překvapila vietnamské trhovce v Aši

  • 78
Tak rozsáhlou kontrolu ještě žádná česká tržnice nezažila. Vietnamský trh v Aši obsadilo v poledne sto padesát celníků, lidé z obchodní a potravinářské inspekce, živnostenských úřadů, hygienici i cizinecká policie. Podle očekávání tu našli padělky, pirátské nosiče či nekolkované cigarety.

Po příjezdu celníků trhovci okamžitě stánky zavřeli. Jenže celní správa dorazila připravená - s povolením od státního zástupce otevřít násilím padesát nejdůležitějších stánků, tedy zhruba polovinu všech, které v tržnici Lipový dvůr jsou.

Když vypršela dvouhodinová lhůta, kterou stánkaři na dobrovolné otevření dostali, začali muži v uniformách ulamovat zámky od prodejen.

A pak už jen vynášeli ven nelegální zboží, počítali ho, balili, evidovali. Vše za dohledu zásahové jednotky v kuklách a se samopaly. Kolem pobíhali psi vycvičení na odhalení tajných skrýší s cigaretami.

Akce, která chod tržiště zcela ochromila a jistě způsobila vietnamským podnikatelům vážné škody, dnešním zátahem neskončila. Celníci se chystají u vjezdu do areálu Lipového dvora hlídkovat několik dnů, týdnů a možná až do konce října.

Jako součást razie postavili celníci doprostřed tržiště svůj automobil sloužící jako informační středisko. "Trhovcům rozdáváme letáky s informacemi, jaké předpisy mají dodržovat, pokud chtějí prodávat," řekl tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila nejvážnější závady v tamní prodejně potravin, ovoce a zeleniny. Okamžitě nechala obchod zavřít kvůli velmi špatným hygienickým podmínkám uvnitř. "Provozovatel musí udělat kompletní renovaci podlah, stropů, odpadu a vymalovat. Navrhneme udělit mu pokutu ve správním řízení," uvedl právník inspekce Jaroslav Škopek.

V dalších třech stáncích inspektoři našli prošlé zboží.

U zdejších trhovců nakupují hlavně lidé z nedalekého Německa. Neodrazuje je ani to, že třeba nelegální cigarety Vietnamci vyrábějí z tabáku na vykuřování skleníků. Také dnes se tu Němci po cigaretách sháněli. "Překvapuje mě, že je tu tolik celníků. Všude zavřeno, tak tu asi dnes nepořídím," divil se jeden z nich.

Jen na Chebsku letos celníci zabavili celkem 1,4 milionu kusů nelegálně prodávaného zboží. "Jeho hodnota dosahuje částky 558 milionů korun," spočítal ředitel Celního úřadu v Chebu Roman Šťovíček.

Tržnici Lipový dvůr v Aši obléhali celníci už v roce 2004. V tehdejším souboji nervů vydrželi tři týdny hlídkovat a čekat na povolení k prohlídce zavřených stánků. "Pak jsme tu našli výrobnu CD nosičů a sklady cigaret," připomněla mluvčí plzeňské celní správy Jitka Blahutová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video