Takto si Metroprojekt představuje novou stanici Motol

Takto si Metroprojekt představuje novou stanici Motol | foto: Metroprojekt

OBRAZEM: Jak budou vypadat nové stanice metra

  • 57
Pražské metro dozná v příštím desetiletí významných změn. Prodloužení trasy A a zbrusu nová trasa D si sice vyžádají 45 miliard korun, Pražany by ale mělo čekat 18 nových stanic. Stavět se začne už v roce 2010.

Seriál o pražské dopravě - všechny články

Ulevit by se mělo především Vítěznému náměstí a okolí stejně jako okolí stanice Hradčanská.

Radní totiž plánují protáhnout trasu metra A z Dejvic až směrem na letiště Ruzyně. Za stanicí Dejvická, kde nyní metro končí, vyroste do roku 2013 několik nových stanic.

V první fázi povede podzemní dráha na sídliště Petřiny, v budoucnu se pak počítá s prodloužením až na ruzyňské letiště. Na úseku o celkové délce třináct kilometrů by mělo vzniknout osm nových stanic - dvě hloubené a šest ražených.

Stanice Petřiny

Projekt za zhruba 15 miliard korun částečně zaplatí město Praha, částečně na něj poplynou peníze z Evropských fondů.

Poněkud rozdílným záměrem je nová trasa metra D směřující na jih Prahy. V jejím rámci vznikne deset stanic v úseku Písnice - Hlavní nádraží.

popisekProhlédněte si fotky
   plánovaná trasa D

Jednak ji projektanti označují za tzv. "lehké metro", tedy takové, které nepovede tak hluboko pod zemí a bude přizpůsobeno většímu převýšení a prudším zatáčkám, které si plánovaná trasa vyžádá.

Rozdílné bude i financování. Čtyřicet miliard, na které se stavba deseti stanic metra (tří ražených, šesti hloubených a jedné povrchové) odhaduje, by totiž měla zaplatit soukromá firma. - více zde

přestup ve stanici Pankrác

I zde bude mít projekt dvě fáze. V roce 2010 se začne se stavbou stanic Pankrác - Nové Dvory, do roku 2018 bude trasa protažena až do konečné stanice Písnice. Celý úsek tak bude dosahovat délky 10,2 kilometru.

Plánovaná linka má ulehčit autobusové dopravě vedené Vídeňskou ulicí a vůbec zlepšit provoz na zatížené trase C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video