Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MAFRA

Obří podvod s drahými kovy: firmy obraly stát o 4,5 miliardy na DPH

  • 490
Finanční správa odhalila dosud největší případ krácení DPH. Dvě firmy obchodující s drahými kovy si nadměrnými odpočty přišly na 4.5 miliardy. Stejnou částku jim správa na dani doměřila, většinu peněz však stát zřejmě už neuvidí. Finanční správa už kvůli podvodům podala trestní oznámení.

V úterý večer o tom informovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová s tím, že výší doměřené daně je to dosud největší rozkrytý a došetřený případ. „Ke krácení daně docházelo v souvislosti s řetězovými obchody s drahými kovy jako je zlato, stříbro a platina, uskutečněnými zejména v České republice, dále pak v Německu, Saúdské Arábii, Turecku a na Slovensku,“ uvedla Petlachová.

Daňové úniky z posledních let

V září 2013 policisté v souvislosti s tajnými zásobami lihu obžalovali Radka Březinu a jeho komplice. Stát podle nich připravili o 6,7 miliardy korun.

Počátkem února 2012 skupina lidí krátila daně při dovozu pohonných hmot ze Slovenska. Stát přišel o víc než 2,6 miliardy korun.

Letos v březnu státní zastupitelství obžalovalo patnáctičlennou skupinu v čele s Íráncem Shahramem Abdullahem Zadehem, které viní z daňových úniků za nejméně 2,5 miliardy korun.

V prosinci 2012 policie zadržela osm lidí. Ti skrze bílé koně nakupovali pohonné hmoty bez DPH. Úniky dosáhly na částku 1,25 miliardy korun.

Letos v lednu protikorupční policie obvinila pět lidí z krácení DPH ve výši jedné miliardy korun v souvislosti s vývozem tiskařských strojů mimo Evropskou unii.

Zdroj: ČTK

„Nebylo to vůbec jednoduché. Firmy si mezi sebou vytvořily velmi propracovaný a hlavně proměnlivý podvodný obchodní řetězec. Bylo nutné prošetřit téměř 120 článků tohoto řetězce, což se správci daně podařilo za necelý rok prováděných složitých řízení“, řekl šéf Generálního finanční ředitelství Martin Janeček.

„Nám se podařilo v průběhu času zajistit u podezřelých firem zhruba 160 milionů skutečných peněz na účtech,“ doplnil v úterý večer v České televizi Janeček. Firmy podle něj před odhalením požádaly o další zhruba čtvrtmiliardový odpočet daně, který už ale od státu nedostanou.

Při takzvaných karuselových podvodech se zboží opakovaně přeprodává, čímž se zvyšuje DPH. Firma, která by daň měla zaplatit, ji neodvede a další firma v řetězci si nárokuje odpočet daně od státu. „Stát tak vydává, ale nedostává,“ shrnula Petlachová s upozorněním, že je to zjednodušený popis karuselového podvodu.

Většinu peněz už stát zřejmě neuvidí

Daňové kontroly byly podle Petlachové zahájeny na základě vlastního vyhledávání Finanční správy. Firmy zneužily ustanovení zákona o DPH a počínaly si tak, aby u správce daně nevzbudily žádnou pozornost. Díky tomu mohly dlouhodobě čerpat nadměrné odpočty. „Podvod probíhal velmi sofistikovaným způsobem,“ dodala Petlachová. Finanční správa podala kvůli podvodu trestní oznámení. Mluvčí však odmítla uvést názvy firem.

„Pozitivním výsledkem provedených kontrol nebylo jen samotné doměření daně, ale především znemožnění dalšího neoprávněného čerpání nadměrných odpočtů DPH,“ zakončila Petlachová. Finanční správa kontrolovala zdaňovací období od ledna 2011 do loňského března.

Částku, o kterou byla daň zkrácena, úřady doměřily k zaplacení. Většinu peněz ale zřejmě stát zpět nedostane, protože podle Janečka v obchodech figurují nastrčení lidé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video