Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obce Skutečska zvolily raději Chrudim

  19:44
Skuteč, Hlinsko - Odvěká rivalita mezi Skutčí a Hlinskem se nyní promítla i do probíhající reformy veřejné správy. Poté, co se Skutečským po hlasování parlamentu rozplynul sen o pověřeném úřadu třetího stupně, místo do Hlinska budou lidé z města a několika okolních obcí dojíždět raději do Chrudimi.

Může se ale stát, že řadu úředních úkonů vyřídí i ve svém městě. Chrudim totiž slibuje umístit do Skutče detašované pracoviště svého pověřeného úřadu.

„Pro nás nemá současná reforma vůbec žádný význam. Zvláště po tom, že nebyly rozšířeny pravomoci pověřených úřadů, tak jak jsme prosazovali, na celkem čtyři města. Hlinsko si sobeckým způsobem prosadilo rozdělení okresu pouze na dvě části, což není spravedlivé. Lidé z Prosečska i Skutče ale jezdili vždy do Chrudimi, a tak budou jezdit i dál,“ tvrdí starosta Skutče Pavel Novotný. Přiznává ale, že město pro potřeby většího počtu úředníků nejen uvažovalo o rozšíření současného městského úřadu, ale zakoupilo také budovu bývalého učiliště Botany. Za objekt, který nyní nabízí k pronájmu, zaplatila Skuteč dva miliony korun.

Pro Chrudim nerozhodla jen anketa obyvatel

Rozhodnutí o připojení Skutče pod Chrudim místo o něco bližšího Hlinska opírá Novotný o anketu provedenou mezi lidmi. Podle starostova tvrzení se jí zúčastnilo devadesáti sedm procent obyvatel regionu a z nich se téměř tři čtvrtiny vyslovily pro připojení pod správu Chrudimi. Ta také Skutči slíbila zřídit detašované pracoviště úřadu pro některé správní úkony.

„Starosta Skutče mě požádal, zda bychom tam mohli v případě, že nebude město vybráno jako pověřená obec třetího stupně, vytvořit naše odloučené pracoviště. Tomu se za předpokladu, že nám to umožní legislativa a budeme znát přesné kompetence takzvaných malých okresů, nebráníme,“ přiznává starosta Chrudimi Ladislav Libý.

Vše prý záleží na tom, v jaké podobě bude přijat zákon o kompetencích takzvaných malých okresů, který bude patrně schválen již v průběhu dubna. Doposud totiž není známo, jak budou komplikovaná například ochrana dat či propojení počítačové sítě, zvláště při vyplácení sociálních dávek.

„Nejdříve je nutno zmapovat a vyřešit tyto problémy, a potom se můžeme o zřízení poboček bavit nejen se Skutčí, ale i třeba s Třemošnicí, která je od Chrudimi nejdál. Jejich občané by měli mít lepší přístup k záležitostem, které potřebují nejčastěji," tvrdí Libý, který ale přiznává, že není čerstvě odsouhlasené podobě veřejné správy příliš nakloněn. Již zhruba před rokem a půl navrhoval nedrobit strukturu okresních úřadů, ale pouze rozšířit agentu do již tehdy pověřených obcí.

Saifr: Skuteč mohla lépe lobovat

Poté co například Luže odmítla spadat v novém správním systému pod Skuteč a raději se hned připojila pod Chrudim, šel Novotný do kampaně za pověřené město třetího stupně mimo jiné i s handicapem v podobě území pouze s jedenácti tisíci obyvatel. Minimální počet byl patnáct tisíc.

Kdyby naopak Skuteč a okolní obce přistoupily na správu Hlinska, zvýšil by se poměr počtu obyvatel dvou pověřených měst bývalého chrudimského okresu na zhruba dvaatřicet k přibližně sedmdesáti tisícům. Nyní je na tom Chrudim o deset procent lépe.

„Skuteč by byla jediným srovnatelným městem s Hlinskem a mohla by daleko lépe prosazovat svoje zájmy. Takto bude soupeřit hned s několika a to Třemošnicí, Heřmanovým Městcem, Chrastí či Nasavrkami. Ač se Skutečští rozhodli svobodně, je to na škodu celého regionu,“ míní hlinecký místostarosta Vladimír Saifr.

Mezi oběma radnicemi vzdálenými od sebe přibližně deset kilometrů panuje neustálé napětí. Proti dojíždění do Hlinska proto padaly i takové argumenty, jako například komplikace s výjezdem kopce do Holetína v zimních měsících.

„Nevím, jestli lidé ze Skutče nebo třeba Proseče byli seznámeni úplně se vším, co je nyní čeká. Pokud si budou chtít například z Mrákotína vyřídit občanský či řidičský průkaz nebo třeba novou poznávací značku, tak místo deseti kilometrů k nám, pojedou zbytečně i o patnáct víc do Chrudimi,“ míní Saifr.

Uzemí spadající pod Hlinsko má totiž nyní velmi členité hranice. Na severu a severovýchodě se katastry obcí Miřetice a Tisovec ostře zakusují do Chrudimska. Na západě přišlo Hlinsko oproti původnímu návrhu o Horní Bradlo a na východě o Svratouch a Pustou Kamenici, jež tíhnou k Poličce. K té měly původně patřit také Zderaz, Bor u Skutče či Proseč.

„To, že jsme měli patřit pod Poličku, byl pouze záměr ministerstva o jakési územní vyvážení. Rozhodlo tak bez pečlivého přihlédnutí k dopravnímu spojení či dřívější vazbě na okresní město. Chrudim je pro nás výhodnější i v případě, kdy se občan vydá zařizovat své záležitosti na pověřené město, má tam k dispozici i třeba okresní soud či oddělení policie," vysvětluje rozhodnutí prosečský starosta Martin Novák.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...