(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Lidé by mohli měnit pohlaví bez operace, navrhlo ministerstvo spravedlnosti

  • 222
Pokud chce člověk v Česku změnit pohlaví, musí projít chirurgickým zákrokem a sterilizací. Ministerstvo spravedlnosti hodlá tento proces zjednodušit. Projde-li jeho návrh, stačilo by přijít na matriku pouze s osobním prohlášením a potvrzením od lékaře o poruše pohlavní identity.

Změna se týká paragrafu 29 nového občanského zákoníku. V něm se uvádí, že změna pohlaví nastává chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce a přeměně pohlavních orgánů. Pokud by změna vešla v účinnost, tak by stačilo osobní prohlášení a potvrzení od sexuologa. U osob mladších 15 let by byl potřeba i souhlas rodičů, informoval server Česká justice.

„K úřední změně pohlaví bude docházet na základě osobního prohlášení trans osoby před matričním úřadem, kdy dnem rozhodným pro změnu pohlaví bude den učinění prohlášení. Změna pohlaví bude podmíněna předložením potvrzení ošetřujícího lékaře (sexuologa) o diagnóze poruchy pohlavní identity. Požadavek diagnózy pohlavní identity se navrhuje, aby bylo (v možné míře) zajištěno, že osoba má poruchu pohlavní identity (a její obtíže nejsou například důsledkem jiné poruchy). Samotné potvrzení lékaře o diagnóze poruchy pohlavní identity ke změně pohlaví nepostačí,“ je uvedeno podle serveru v předkládací zprávě.

Lékař dokument předá trans osobě a pouze pokud ta sepíše osobní prohlášení a zanese ho na matriku, tak bude pohlaví změněno.

Změna zákona by zajistila, aby české právo bylo v souladu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva. Materiál ještě není v připomínkovém řízení. V případě, že by byl návrh přijatý, tak by se ještě musel upravit zákon o matrikách. Změna by se v Česku dotkla zhruba tisícovky lidí, platit by mohla od ledna 2019.

Šestadvacetiletá Stehpanie Daugheryová prochází od září 2017 roku proměnou v ženu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video