Tabule varuje, že na dně Jordánu mohou být také nebezpečné výbušniny.

Tabule varuje, že na dně Jordánu mohou být také nebezpečné výbušniny. | foto: Ladislav Němec, MF DNES

Obavy z vypouštění nádrže Jordán sílí, u břehu ležela minometná střela

  • 18
Obavy z nálezů munice v táborské údolní nádrži Jordán, která se poprvé po 181 letech vypouští a odbahňuje, se naplňují. Policejní pyrotechnici tam v úterý večer vyjížděli k prvnímu objevu, dělostřeleckému náboji. Jeho zneškodnění byla rutina a nikdo nemusel být evakuován.

Na břehu Jordánu mezi plovárnami připravují dělníci nájezd do rybníka pro těžkou techniku, která začne sypat hráz, aby se Jordán předělil na dvě části a mohlo se začít vyvážet bahno. Právě při tom si všimli, že v břehu leží munice. "Vypadalo to jako střela s vrtulkou vzadu. Byla v bahně," popsal jeden z dělníků.

Když dělostřeleckou minometnou střelu přezdívanou mezi pyrotechniky zkráceně minometka uviděli, okamžitě volali policisty a pyrotechniky. Ti na místě zjistili, že se jedná o britskou střelu. "Což je mimořádné, protože v jižních Čechách se nachází běžně americká a německá munice.

Jednalo se o dělostřeleckou minometku o průměru pěti centimetrů, která byla v horším stavu s viditelnou korozí. Na některých místech ještě byla vidět zelená barva, která značí, že se jedná o dýmovou střelu.

Byla ještě nevystřelená a nehrozilo žádné nebezpečí," řekl exkluzivně pro MF DNES českobudějovický pyrotechnik Marek Schlauch. To, že se v Táboře objevila válečná anglická munice, si vysvětlují policisté tím, že ji zde buď záměrně odhodili nebo zapomněli angličtí průzkumníci.

Manažer odbahnění Jordánu Karel Hotový, který je zároveň šéfem odboru investic města, řekl, že takové nálezy munice radnice očekává. "Objevila se tím, jak klesla hladina. Jen za poslední dva dny klesla o dvacet centimetrů," vysvětlil.

O vypouštění Jordánu ve středu jednala i vláda, která musel schválit nasazení armády. Její specialisté a pyrotechnici totiž budou u vypouštění asistovat.

Táborští se bojí leteckých pum ze dvou náletů

Daleko netrpělivěji ale Tábor čeká, zda se při čištění objeví nevybuchlé letecké pumy, o kterých hovoří i Pamětní kniha města Tábora nebo policejní zpráva o bombardování města. Táborské vlakové nádraží bombardovali spojenečtí letci v dubnu roku 1945.

Nálety hloubkařů na Tábor byly dva. "Strašnou krvavou lázní byl postižen vlak s německými uprchlíky sestavený z uzavřených nákladních vozů stojící blízko mostu u Jeronýmovy ulice. Několik vagonů bomby zapálily, mnoho uprchlíků, hlavně žen a dětí, uhořelo," popisuje nálety amerických thunderboltů pamětní kniha města uložená v archivu.

Druhý útok byl ještě ničivější. Zlikvidoval osmnáct lokomotiv a dvaadvacet vagonů. Právě při něm se pamětní kniha zmiňuje, že do Jordánu dopadla neškodně část leteckých pum. "Z celkového počtu dvanácti pum nevybuchly dvě," popisuje kniha dále.

A právě proto se Tábor připravuje na evakuaci, která by se v krajním případě, že by museli pyrotechnici pumy zneškodnit na místě, týkala až deseti tisíc lidí, tedy třetiny obyvatel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video