O osudu Iráku

  • 6
Pondělí má být posledním dnem pro diplomatické jednání. Je to už asi šestý poslední den, jak sleduji iráckou krizi. Američané mají bezpochyby dost vojáků, aby Irák rozdrtili. Tak proč váhají?

Jednak si myslím, na rozdíl od demonstrantů, že ve vládě tam sedí normální lidé. A pro takové je válka zatraceně ošemetná věc. A jednak si myslím, že to není v jejich zájmu.

Proč? Chtějí získat větší kontrolu nad oblastmi, ze kterých mohou být potenciálně zasaženi (tady nejde ani tak o ropu jako o šílené 11. září). To už se jim částečně podařilo, když za velkého harašení takřka nepozorovaně přesunuli do oblasti svou armádu.

Dále chtějí demokratizovat Irák. K tomu je třeba svrhnout tamní režim. Nepochybuji, že Američané a spojenci na tom pracují. Jako každý rozumný člověk však chtějí zaplatit co nejmenší cenu. Válka je nejvyšší cena.

Potíž ovšem je, že i s válkou se musí počítat. Kdyby si irácký satapa jen na chvíli myslel, že to Američané nemyslí vážně, smál by se jim do očí. A válka by pak byla paradoxně nutná....


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video