Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

O lidské „šrotovné“ stojí Svaz pacientů i plastičtí chirurgové

  • 21
Nápad zavést šrotovné, tedy státní příspěvek na výměnu starého auta za nové, dál inspiruje. Svaz pacientů žádá zavedení "ozdravného", částky 2 500 korun pro ty, kteří pečují o své zdraví. S nápadem přispět na zlepšení stavu "lidských ojetin" přispěchali i plastičtí chirurgové.

Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára by lidé, kteří dbají o své zdraví, měli dostat státní příspěvek ve výši 2 500 korun na úhradu všeho, co přispívá ke snížení nemocnosti.

"Kdo potvrdí svým prohlášením, že nekouří, měl by dostat peníze na nehrazené očkování, volně prodejné léky a vitaminy, doplatky a poplatky za léky na předpis, zubní pasty, obroučky brýlí a zdravotnické pomůcky," uvedl Olejár.

"Očekáváme také, že příspěvek podpoří zvýšení proočkovanosti obyvatelstva a odbyt léků, vitaminů a zdravotnických pomůcek, na kterých v době krize občané šetří," dodal prezident Svazu pacientů.

K reklamě na své služby využila šrotovné i jedna pražská klinika estetické medicíny.

"Ekonomická krize je jen jeden z problémů, kterým dnes musí lidé čelit. Nemůžeme však přehlížet ani dramata, která se odehrávají v ložnicích, koupelnách, před zrcadly nebo na stomatologické pohotovosti. Proč nevyužít skvělého konceptu šrotovného a nepomoci občanům této země vyřešit jejich problémy," láká přednosta kliniky Roman Šmucler na slevy inspirované šrotovným.

Vládní protikrizový návrh počítá se zavedením šrotovného na automobily ve výši 30 tisíc korun.

Zavedení "šrotovného" požadují také čeští nábytkáři, podle kterých by státní příspěvek na likvidaci starého a nákup nového nábytku měl činit 15 tisíc korun. Podle Asociace českých nábytkářů by se tak "občanům České republiky otevřela cesta k zakoupení zdravějšího a kvalitnějšího nového nábytku".

Energetická společnost ČEZ pak chce dávat příspěvek 1 000 korun na nákup nových, energeticky úsporných elektrospotřebičů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video