O Ladronce se rozhodne koncem března

P r a h a - Koncem března budou zastupitelé pražského magistrátu rozhodovat o osudu břevnovské usedlosti Ladronka. Radní na svém zasedání doporučili zastupitelstvu ze tří návrhů schválit ten, který oředložila městská část Prahy 6. Podle projektu městské části by ve zchátralé budově vznikla restaurace, místnosti pro ubytování, prostory pro kulturní akce a půjčovna sportovního nářadí. V okolí by měly být vybudovány mimo jiné plochy pro míčové hry a cyklistické stezky. Na nákladech ve výši 65 milionů korun by se 50 miliony podílel magistrát, zbytek by zaplatila radnice Prahy 6.

Že Ladronka bude mít právě toto využití však není jisté - zastupitelé posoudí i ostatní návrhy, které mají s využitím bývalého sqattu jiné záměry.  Další projekty předložilo občanské sdružení Ladronka, tvořené squattery, a Nadace Michaela Kocába. Oba zájemci by v Ladronce chtěli vybudovat kulturní a společenské centrum.

Podle náměstka primátora Otto Kechnera je však otázka, zda by měli peníze na opravu. Podle Kechnera by bylo nejlepší, kdyby magistrát usedlost prodal. Podle něj je totiž projekt městské části příliš drahý. Náměstek se navíc obává, že náklady by se nakonec vyšplhaly i na 100 miliónů korun. "To je 100 malometrážních bytů pro starší lidi," uvedl.

Pokud se zastupitelé rozhodnou pro některý z projektů, budou muset zrušit svůj pět let starý záměr usedlost prodat. Ladronku chtěla v minulosti získat pro přestavbu na luxusní zdravotnické zařízení společnost Santé, která poté, co magistrát squattery vystěhoval, od projektu ustoupila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video