Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Ministr zdravotnictví Leoš Heger | foto: Leo Nikolaev pro iDNES.cz

PŘEHLEDNĚ: Ventily na lahve i nové kolky. Stát vymýšlí zbraně na metanol

  • 109
Ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek v souvislosti s omezením prohibice ohlásil legislativní změny, kterými chce ochránit obyvatelstvo před následky nadměrného pití alkoholu a zajistit, aby prodávaný alkohol byl bezpečný. Patří mezi ně nejen nové kolky, ale třeba i speciální ventily na lahve s alkoholem.

V zákoně o ochraně obyvatel před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a dalšími návykovými látkami se zaměřuje zejména na ochranu dětí. Ve vládě chce podpořit opatření i dalších resortů. Nový zákon je založen na několika pilířích:

1
Vyšší tresty za nalévání alkoholu dětem

Pokuty za nalévání alkoholických nápojů nezletilým se zvýší až na milion korun. Současný zákon přitom umožňuje dát provozovateli pokutu pouze půl milionu. Pokud kontroly odhalí opakované porušování tohoto nařízení, mohou provozovnu zavřít. Provozovatelům barů a restaurací by v budoucnu mohly hrozit postihy i za pouhou přítomnost opilých dětí v jejich podniku.

2
Zákaz stánkového prodeje

Na stálých tržištích bude prodej alkoholu zakázán. Výjimkou bude prodej na kulturních akcích, výročních či vánočních trzích a jiných pravidelných akcích. Rozhodnutí, že stánkaři a provozovatelé jiných přechodných a mobilních provozů nesmí do odvolání prodávat destiláty či tuzemák s obsahem alkoholu nad 30 procent, bylo prvním opatřením, kterým vláda v polovině září zareagovala na sérii otrav metanolem. Trvalým zákazem tak vláda pokračuje v postupu proti rizikovému stánkovému prodeji.

3
Odebrání živnosti za prodej nelegálního alkoholu

Pokud kontroloři zjistí, že prodejce nabízí nelegální alkohol, bude mu odebrána živnost. Prodej alkoholu bez rodného listu bude navíc podle ministra dočasně považován za vážný trestný čin. Dosud se jednalo pouze o přestupek trestaný maximálně pokutou. Ministr zdravotnictví také do budoucna plánuje zavedení vázané živnosti pro prodejce alkoholu.

4
Menší balení alkoholu

Vláda podpoří výrobu a prodej alkoholických nápojů v menších spotřebitelských baleních. Velikost balení s tvrdým alkoholem by se v budoucnu měla zmenšit na maximálně 3 litry, nebo dokonce na 1 litr. V současnosti jsou povoleny i šestilitrové barely, z nichž se často rozlévá alkohol právě na stáncích a které mimo jiné stály na počátku metanolové kauzy.

5
Nové kolky

Alkohol bude prodáván pouze v lahvích opatřených novými kolky. Ty se budou lepit na balení lihovin s obsahem etanolu nad 20 procent. Nové kolky budou vyrobeny tak, aby nešly snadno odlepit a znovu použít. Od těch stávajících se nebudou lišit barvou ani velikostí, bude na nich však označeno číslo šarže lihu, ze kterého byl nápoj vyrobený. Kolky tak budou rozlišovat alkohol vyrobený před prohibicí a ten, který výrobci dodali nově. Ministr také podpoří elektronické kolky, které umožní dohledat původ každé lahve.

6
Lahve se zpětným uzávěrem

Nové lahve s tvrdým alkoholem v restauracích a barech budou opatřeny zpětným uzávěrem. Nápoj tak bude možné vylít, díky zpětnému ventilu však lahev nebude možné znovu naplnit. Pokud bude ventil poškozený, bude jasné, že to není originální balení. Ventily na největší balení chtějí dát i samotné likérky (více zde).

7
Zvýšení spotřební daně

Spotřební daň na alkohol by měla být do budoucna zvýšena o dvacet procent. Zvýšení spotřební daně by u tvrdého alkoholu znamenalo zhruba desetiprocentní zdražení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video