Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Kohout, iDNES.cz

Nový zákon chce motivovat dárce orgánů. Třeba pohřebným

  • 53
Na nové orgány čeká v Česku 660 lidí. Lékaři je však ročně získají jen od zhruba dvou set zemřelých. Živých dárců, kteří chtějí dát jinému třeba ledvinu, je ještě méně, dají se spočítat na prstech rukou. Aby dárců přibylo, chystá se nový zákon. Ten by je měl motivovat i finančně.

"Vlastně je to nutnost, protože Evropská unie loni přijala směrnici, kterou jsou členské státy povinny převzít. Proto chystáme novelu transplantačního zákona," říká Stanislava Pánová z ministerstva zdravotnictví.

Rodiny lidí, kteří se rozhodnou své tělo po smrti darovat lékařům na orgány, by podle návrhu mohly například dostat příspěvek pět tisíc korun jako pohřebné.

"A žijící dárci, kteří za to, že někomu pomohou, jsou dnes ještě potrestáni nemocenskou a sníženým platem, by měli dostat peníze vyplacené jako dovolenou, aby na svém dobrém skutku netratili," říká Pavel Březovský z Koordinačního střediska transplantací.

Dosud mají žijící dárci nárok jen na proplacení cest k lékaři a zpět. "Třeba v Anglii dostávají finanční kompenzace a ještě mají nárok na slevy na dani a na zdravotním pojištění," dodává Jiří Froněk z IKEM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video