Nový hejtman na Královéhradecku: Více mluvit a méně jednat

Hejtmanem Královéhradeckého kraje byl na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva zvolen dosavadní přednosta Okresního úřadu v Hradci Králové Pavel Bradík z ODS. Ve veřejné volbě pro něj hlasovalo 41 ze 45 přítomných zastupitelů. Do křesla jeho statutárního zástupce byl zvolen starosta Třebechovic pod Orebem Vladimír Derner ze Čtyřkoalice.

Do devítičlenné krajské rady zastupitelstvo zvolilo čtyři občanské demokraty. Kromě Bradíka v ní zasednou starosta Hořic Ladislav Vrba, podnikatel z Opočna Rostislav Všetečka a starosta Špindlerova Mlýna Miloslav Plass. Koaličního partnera Čtyřkoalici bude v radě zastupovat pět členů.

Ve svém úvodním proslovu po zvolení se Bradík odvolal na Masarykovy myšlenky a uvedl, že je třeba více mluvit a méně jednat. Za hlasitého smíchu přítomných zastupitelů i veřejnosti svůj výrok vzápětí opravil.

Prvním hejtmanem Pardubického kraje se stal v souladu s povolební dohodou ODS a Čtyřkoalice její kandidát Roman Línek. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva ho podpořilo 29 ze 45 krajských zastupitelů.

Během úterý by měl být zvolen i hejtman, který bude stát v čele Liberecka. Zatím jsou známa jména šéfů šesti krajů. O ostatních by mělo být rozhodnuto do konce týdne.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video