Teploty se v následujících několika dnech podle meteorologů nedostanou nad nulu. Ilustrační foto.

Teploty se v následujících několika dnech podle meteorologů nedostanou nad nulu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Novoroční silné mrazy potěší bruslaře, sněžit bude jen vzácně

  • 1
Meteorologové mají alespoň trochu příznivou zprávu pro všechny lyžaře a provozovatele zimních areálů. V prvním týdnu nového roku čekají slunečnou oblohu a mráz - tedy ideální podmínky pro zasněžování a zimní sporty. Přirozeného sněhu však bude poskrovnu. Určitě by si ale měli užít bruslaři.

"Na celém území republiky se budou i v prvním týdnu nového roku vyskytovat ledové dny. A protože velmi studený vzduch, který k nám bude minimálně do středy příštího týdne proudit, je relativně suchým vzduchem, holomrazy se ve střední Evropě usadí," řekl iDNES.cz Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Silvestra by mělo být jasno nebo skoro jasno. Jen ojediněle meteorologové čekají zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí -4 až 0 stupňů, v tisíci metrech na horách pak kolem minus dvou stupňů Celsia.

Sváteční čtvrtek na tom co do množství slunečních paprsků bude podobně. Až k večeru by mělo přibývat oblačnosti. "Ráno a dopoledne se mohou vyskytovat ojediněle mrznoucí mlhy," dodal Borovička.

Teploty v noci spadnou na -6 až -10 stupňů, v horských údolích ojediněle až -14 stupňů Celsia. Přes den pak teploměry ukáží -3 až jeden stupeň.

V pátek se obloha zamračí. Bude převážně oblačno a místy slabě zasněží. V noci naměříme -5 až -9 stupňů, ve dne -5 až minus jeden stupeň Celsia.

V sobotu by se mělo opět vyčasit. "Bude skoro jasno, během dne od severu přibývání oblačnosti na polojasno až oblačno," uvedl Borovička. Teploty v noci zamrznou mezi -8 až -12 stupni, v horských údolích spadnou ojediněle až na -16 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty pak můžeme čekat v rozpětí -6 až -2 stupně.

Od neděle do středy by mělo být oblačno a místy zasněží. Přechodně se může objevit polojasná obloha. V noci se budou teploty pohybovat mezi -6 až -11 stupni, při vyjasněni až kolem -15 stupňů Celsia. Ve dne potom ručička teploměru ukáže -6 až -1 stupeň.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video