Novoroční oslavy budou skromnější

Praha - Závěr roku bude ve městě letos daleko skromnější než loňské oslavy nového milénia, kdy bylo v ulicích podle odhadů až půl milionu lidí. "Silvestr bude letos klidnější," potvrdil Milan Šmerda ze společnosti, která vánoční a silvestrovké "radovánky" zajišťuje. O ohňostroj, který za uplynulým rokem udělá tečku, však Pražané nepřijdou. "Spojíme peníze s několika hotely v centru, aby byl ohňostroj pouze jediný a velkolepý," podotkl Šmerda.

Na poslední den v roce se připravuje i policie. "Stejně jako v předchozích letech nebudou smět na Silvestra do centra nákladní automobily, které by mohly přivážet alkohol ve skleněných lahvích," uvedl Jiří Selner z republikové policie.

Již od 25. listopadu má začít prodávat celkem 240 stánků na Václavském a Staroměstském náměstí klasické vánoční zboží v rámci tradičních trhů. 

O týden později se na Staroměstském náměstí rozzáří vánoční strom, chybět nebudou ani stánky s občerstvením a ukázkami řemesel či živý betlém. "Drobní prodejci z celé republiky budou za stánek platit zhruba 1200 korun na měsíc," uvedl Šmerda s tím, že část výtěžku dostane Nadace Pražské děti.

Program kulturních akcí budou doprovázet charitativní sbírky, jejichž výtěžek bude letos určen nemocným a opuštěným dětem. Město přispěje na letošní pražské Vánoce a Silvestr třemi miliony korun, což je o pět milionů méně než loni. Celkové náklady se předpokládají ve výši přes třináct a půl milionu korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video