Ministryně obrany Karla Šlechtová na schůzi vlády v demisi ve středu 7. února 2018 | foto: Petr Topič, MAFRA

Novičok se v Česku nevyráběl, shodli se poslanci. Zeman trvá na svém

  • 307
V Česku se nevyráběl ani neskladoval novičok, shodl se zahraniční výbor Sněmovny. Po uzavřeném jednání za účasti zástupců tajných služeb to řekla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová. Český prezident Miloš Zeman přitom tvrdil opak, což uvítali Rusové, kteří z toho Česko nařkli.

„Jednání bylo v důvěrném režimu, takže v tuto chvíli nemůžeme sdělovat detaily, ale mohu sdělit, že je soulad mezi ministerstvem obrany, Vojenským zpravodajstvím, které podléhá ministerstvu obrany, Bezpečnostní informační službou i paní Drábovou za úřad pro jadernou bezpečnost,“ uvedla po uzavřeném jednání Šlechtová.

Kromě ní se části jednání o novičoku účastnil šéf BI Michal Koudelka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Má slova za ministerstvo byla konzistentní od 17. března. 20. března jsem informovala předsednictvo Bezpečnostní rady právě o tom, že v České republice se žádná látka typu novičok nevyráběla a neskladovala,“ řekla ministryně obrany.

V tomto smyslu přijal zahraniční výbor usnesení. S výjimkou jednoho komunisty byli všichni poslanci výboru pro. „Zahraniční výbor konstatuje, že dle informací ministerstva obrany a Bezpečnostní informační služby se zprávy českých zpravodajských služeb shodují v tom, že v České republice nebyla vyráběna, ani skladována látka typu novičok,“ je doslova v přijatém usnesení.

K rozporu české vlády s prezidentem Zemanem ministryně řekla, že jde o slovíčka. „Výroba znamená výrobu v litrech, v hektolitrech. Jakákoli příprava mikrosyntézy pro získání analytických dat není výrobou,“ řekla Šlechtová.

Zeman si ve čtvrtek při návštěvě Polska stál za svými slovy. Uvedl, že se opíral o únorové vyjádření ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. „Při vší úctě k problematice vzdělání některých členů našeho parlamentu si nejsem jist, zda mají lepší informace o této otázce než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl,“ řekl prezident.

V Česku probíhala mikrosyntéza látky Novičok A-230

Premiér v demisi Andrej Babiš už dříve řekl, že z jeho schůzky s ředitelem BIS Michalem Koudelkou a šéfem Vojenského zpravodajství Janem Berounem vyplynulo, že české úřady zahájily v roce 2017 speciální program. Byl zaměřen na ochranu vojsk a obyvatelstva a na detekci zbraní hromadného ničení. Právě v rámci tohoto programu měla být v Česku testována látka typu Novičok A-230.

V první fázi provedli specialisté mikrosyntézu látky Novičok A-230. V průběhu mikrosyntézy nebyla látka izolována. Jde o postup, který Státní úřad pro jadernou bezpečnost podle svojí metodiky nepovažuje za výrobu ani za vývoj chemické látky. Produkt, který v průběhu mikrosyntézy vznikl, odborníci ihned zničili. Ke druhé fázi programu již nepřistoupili.

O novičoku se začalo hovořit v souvislosti s otravou zběhlého ruského rozvědčíka Sergeje Skripala v britském Salisbury. Londýn z otravy obvinil Rusko, což ale Moskva odmítla. Zároveň ruská diplomacie vzkázala, že se novičok vyráběl i v jiných zemích, přičemž zmínila i Česko.

Můj závěr zní - byl u nás vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté byl zničen. Víme kdy a kde to bylo a je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,“ tvrdil později Zeman, který se odvolával na informace od českých tajných služeb a ruská diplomacie jeho slova přivítala. Zeman tím pobouřil část českých politiků.

Zemanův výrok z 3. května:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video