Novela zdravého rozumu

  • 2
Že čas jsou peníze, v ČR neplatilo. U státu je na všechno času dost. O peníze i čas přichází, kdo má se státem co činit. Založ si firmu - na zápis čekej třeba i měsíce. Chtěj spravedlnost, zařaď se do fronty sedmdesáti tisíc soudních případů, které trvají více než tři roky.

Pošli dlužníka do konkurzu - počkáš si více než devět let.

Marně si, ty laik, říkáš, proč tomu tak je. Proč stát své občany týrá? Vždyť ani stát sám nemá žádné zdůvodnění ani omluvu. I stát ví, že spravedlnost je důležitá, když přijde včas.

Rychlost je sůl podnikání, to ví každý hokynář. Konkurz zadlužených podniků je výživná strava pro schopné podniky - po devíti letech polykají už jen prázdnou kůži z mršiny.

Neexistuje žádný politický zájem, aby tomu tak bylo. Není u nás strana, která by říkala: co nejdelší soudy i konkurzy, vznik firmy ať co nejdéle trvá! Nikdo nic takového nechce, a přesto to léta máme.

Jako u toho Jakeše, když říkal: Bagry hrabou a my to, soudruzi, neumíme zastavit. Ale pozor - dožili jsme se konečně něčeho, čemu lze říci Novely zdravého rozumu. Vláda přijala opoziční návrh ODS - minireformu justice.

Znamená to rychlý průchod sněmovnou. V platnost mohou tyto novely vstoupit v polovině příštího roku. Jejich smysl: pryč se zbytečnými průtahy u soudů, vznik firmy za pár dnů, rychlý konkurz.

Politicky je to zajímavé: vláda přijímá návrhy opozice a opozice na jejich doladění spolupracuje. Pro ODS je to riskantní krok: výrazné zlepšení těchto tří oblastí může vládě prospět u voličů.

Riskantní je to však i pro vládu: vzala návrh opozice - nedává tím najevo, že ho sama nedokázala připravit? Nabízí se i třetí politický výklad: prospěšné novely prosadily společně - vláda s opozicí. Prospějí státu i občanům.

Vládním stranám i ODS mohou prospět také. Jak? Zvýší se vážnost politiky. Strany daly přednost prospěchu občanů před svými taktikami - jak sebe povýšit, soupeři zasolit. Toho si voliči mohou povšimnout. Hbitost justice není otázka politická. Krom korupčníků prospívá všem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video