(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nárok na bezplatnou právní pomoc budou mít od července i cizinci

  • 9
Nemajetní lidé mohou od počátku prázdnin využít bezplatnou právní pomoc na náklady státu. Dosáhnou na ni žadatelé, jejichž příjmy nepřesahují trojnásobek životního minima. Na právní konzultaci zdarma nově dosáhnou i cizinci, kteří jsou zadržení v detenčních zařízeních.

Na právní pomoc zdarma budou mít nárok lidé, kteří nemají jiného advokáta a jejichž příjem nepřesahuje trojnásobek životního minima. Poradenství budou moci využít v rozsahu dvou hodin ročně. Musí ale zaplatit poplatek ve výši sto korun. Výjimku dostanou zdravotně a tělesně postižení a lidé pobírající dávky hmotného minima.

Pokud občan v nouzi vyplní formulář, v němž popíše svůj problém, odpovědi se dočká v řádu dnů. Jeho žádost zpracují v Brně a vyberou advokáta, který je místu jeho bydliště nejblíže. Setkání s advokátem si může rozložit buď na čtyři půlhodinové konzultace, nebo na dvě hodinové.

Až dosud měli nárok na bezplatné zastupování lidé obvinění z trestného činu. Případně občané v civilních sporech, pokud jim ho přiřkl soud. Česká advokátní komora provozovala služby „pro bono“, tedy poradenství nemajetným zdarma, nicméně advokáti v takovém případě neměli nárok na odměnu. 

„Do současné doby byla bezplatná právní pomoc poskytována advokáty buď zcela zdarma, nebo za sníženou odměnu, maximálně část režijních nákladů byla uhrazená komorou, tedy opět z prostředků advokátů. I poskytování právního poradenství v regionech bylo pro potřebné zcela zdarma a organizace šla na náklady ČAK,“ vysvětlil místopředseda komory Robert Němec. Nově advokáti za drobnou právní pomoc dostanou od státu 150 korun za půl hodiny.

„Kverulanty odhalíme“

Ředitelka pobočky České advokátní komory v Brně Irena Schejbalová uvedla, že komora bude moci odmítnout žádosti kverulantů a psychicky nemocných. „Jsme schopní již na začátku určit, že se jedná o zjevné zneužívání práva,“ uvedla Schejbalová. 

Pomoci se dočkají také cizinci zadržení v detenčních zařízeních. Až dosud jim pomáhali především pracovníci neziskových organizací a právníci z řad dobrovolníků. Česká advokátní komora jim platila pouze jízdné, ale neměli nárok na proplácení nákladů. Nově mohou od státu chtít rovněž 150 korun za půl hodiny i hrazení cestovních nákladů.

Další změnu, kterou novela zákona o advokacii přinese, je možnost bezplatného právního zastoupení v řízení o ústavní stížnost. Žádat o služby advokáta zdarma bude možné také ve správním řízení. Za zastupování občana před Ústavním soudem, případně ve správním řízení dostanou 80 procent tarifu, tedy stejnou částku jako pří hájení klientů ex offo v trestních sporech. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video