Referendum na internetových stránkách Věcí veřejných.

Referendum na internetových stránkách Věcí veřejných.

VV mohou oslabit véčkaře, ve stanovách upraví internetová referenda

  • 61
Koaliční Věci veřejné sepisují nové stanovy. Zabývají se i návrhem na změnu jednoho ze základních principů fungování strany - referend. Nově by nemusela být závazná, ale jen doporučující. Vliv véčkařů by tak citelně oslabil.

Nové regule připravuje čtrnáct zástupců krajů společně s místopředsedkyní Karolínou Peake, která je jejich garantem, uvedl portál Aktuálně.cz.

"Padl návrh, aby referenda nebyla závazná, ale jen doporučující," potvrdila serveru místopředsedkyně Peake. Podle ní takovou změnu chce hned několik krajů a ve straně silně rezonuje.

Pokud by se změna do stanov dostala, znamenalo by to výrazné oslabení pravomocí registrovaných příznivců - véčkařů. Ti v minulosti v referendech rozhodli například o vstupu VV do vlády. Kdyby bývali hlasovali proti, mohla dnes vládnout zcela jiná koaliční sestava.

Podle Peake je zájem hlavně o to, aby člen strany měl více pravomocí než registrovaný fanoušek. Nyní má jedinou - může se stát členem orgánů partaje.

Variant proto je několik, například ta, že by členská referenda byla závazná a véčkařská nikoliv. Také se může stát, že strana se bude rozhodovat o závaznosti každého jednotlivého referenda. Jihomoravský poslanec Michal Babák zase doporučuje ponechat referenda závazná, ale dělat jich méně a jen o nejdůležitějších věcech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video