Nová huť propustí až tři tisíce lidí

Ostrava - Až tři tisíce svých zaměstnanců propustí během následujících osmnácti měsíců ostravská Nová huť. Jde o největšího tuzemského producenta oceli, jenž nyní zaměstnává dvanáct a půl tisíce lidí. "Zeštíhlení bude znamenat roční úsporu v osobních nákladech asi jednu miliardu korun," řekl generální ředitel hutě František Chowaniec.
Nový management huti nastoupil do svých funkcí koncem července s cílem stabilizovat firmu.

Podle ředitele je cílem vedení z krátkodobého hlediska finanční stabilizace společnosti a zlepšení hospodářského výsledku, z dlouhodobého pak příprava na privatizaci a zajištění životaschopnosti podniku i v konkurenci firem Evropské unie.

DOPADY VELKÉHO 
PROPOUŠTĚNÍ:

Snižování počtu zaměstnanců v Nové huti by výrazně ovlivnilo míru nezaměstnanosti ve zdejším regionu.

Moravskoslezský kraj přitom už patří v nezaměstnanosti k nejvíce postiženým regionům v České republice.

Zatímco se celorepubliková míra nezaměstnanosti koncem července pohybovala na 8,5 procenta, na severu Moravy činila 15 procent.
"Základním úkolem vnitřní restrukturalizace jsou úspory činností, pracovních sil a zprůhlednění a zefektivnění řídících činností," uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Chowaniec.

Podle něj ve správě společnosti nyní pracuje 1300 lidí a během půl roku by mělo dojít k zeštíhlení na asi 800 lidí.

V dalších závodech a výrobních jednotkách počítá management s rozdělením oddělení na klíčové a neklíčové aktivity. Klíčové, jako jsou výroba oceli, válcovaného materiálu a trubek, se budou připravovat na privatizaci a neklíčové, jako jsou například služby, budou osamostatněny.

"Počítáme, že z těchto provozů odejde celkem 2500 zaměstnanců," doplnil ředitel s tím, že tito lidé budou buď propuštěni nebo firmu opustí v rámci vyčleňování.
Vedení hutě nemůže k razantnímu zeštíhlení firmy přistoupit v nejbližší době, protože jsou podle Chowaniece vázáni kolektivními smlouvami a o propouštění musí jednat s odbory.

Odboráři podle svého ekonoma Františka Seidla zatím nebyli oficiálně seznámení se záměry vedení ohledně propouštění. "Pouze jsme slyšeli o jejich záměrech a v pondělí k možnému propouštění zaujmeme oficiální stanovisko," dodal Seidl.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video