Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (28. dubna 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Vláda má nápad, jak uhájit zákazy. Nový zákon dá pravomoc ministerstvu

  • 828
Ministerstvo zdravotnictví bude prosazovat novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Díky ní by totiž posílilo své kompetence a mohlo zachovat restriktivní opatření kvůli koronaviru i po skončení nouzového stavu. Sněmovna v úterý rozhodla o jeho prodloužení do 17. května, přestože vláda žádala o 25. květen.

Novelu zákona vláda projedná příští pondělí. Sněmovna by se normou mohla zabývat následující den, řekl v úterý premiér Andrej Babiš.

Babiš po úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že rozhodnutí Sněmovny o délce trvání nouzového stavu bere na vědomí.

Koronavirus v Česku

Jihočeská filharmonie v pondělí natáčela Baladu pro banditu na zřícenině hradu...
Promítání filmu v rámci festivalu Art Parking bv prostorech Nákladového nádraží...
Otevření fitness centra v Brně a první vedená hodina v rouškách. (27. dubna...

Pokud by vláda na situaci nereagovala, podle něj by hrozilo, že po 17. květnu nebudou respektovány restrikce, které chce vláda zachovat ještě další týden kvůli obavě z šíření koronaviru. 

Novela umožní zachovat restrikce

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podle Babiše má na pondělní jednání vlády předložit novelu zdravotního zákona, která umožní restriktivní opatření zachovat na základě rozhodnutí ministerstva, tedy i bez nouzového stavu.

Podle premiéra má nový zákon ministerstvu dát možnost „zakázat nebo omezit činnost obchodních center, obchodních a výrobních provozoven, bazénů, wellness zařízení, veřejné dopravy, všech druhů zdravotnických zařízení, zařízení sociálních služeb a nařídit jim používání hygienických opatření. Dále povinnost používat osobní ochranné prostředky a dezinfekční prostředky. Regulovat hromadné akce, omezit jejich rozsah.“

Nouzový stav Sněmovna prodloužila jen do 17. května, rozhodl postoj komunistů

Vláda předloží novelu poslancům příští týden v úterý a bude ji chtít schválit ve stavu legislativní nouze, aby díky tomu ministerstvo zdravotnictví rychle získalo nové pravomoce.

Podle něj má zákon zajistit nejen dodržení současného plánu rozvolňování restrikcí, ale i připravit Česko na případná nová opatření, pokud by zemi zasáhla druhá vlna epidemie koronaviru. „To, že to vypadá zatím skvěle, že zvládáme epidemii, je jedna věc. Ale rozvolňováním (restrikcí) se může stát, že přijde druhá vlna. Musíme se na to připravit,“ řekl Babiš.

DALŠÍ KROK
NA ZAČÁTEK
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video