Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ničení památníků Židů má mezinárodní ohlas

  13:36
Karlovy Vary - Poničení dvou židovských pámátníků v Karlových Varech má mezinárodní ohlas. Čin pachatele, který v lázeňském centru vylepil protižidovské plakáty a rudou barvou polil pomníky obětem holocaustu, odsoudil i newyorský rabín Arthur Schneier, který je v lázních. Město už vypsalo odměnu dvacet tisíc korun za dopadení vandala. Případ také vyšetřuje policie.

Neznámý pachatel v noci na pondělí vylepil plakáty, které vyzývaly k pogromům na Židy a zpochybňovaly šest milionů obětí druhé světové války, v místech, kde až do svého vypálení v roce 1938 stála židovská synagoga.

"Stejnou barvu i plakát jsme objevili také na zdi nově vybudované synagogy. Barva která neschne, připomíná krev," připomněl další řádění vandala karlovarský rabín Samuel Abramson.

Čin pobouřil předního newyorského rabína Arthura Schneiera, který právě pobýval v lázeňském městě na dovolené. Newyorský rabín svou nespokojenost okamžitě tlumočil vedení města a v úterý ráno se setkal s karlovarským primátorem Zdeňkem Roubínkem.

Newyorský rabín Arthur Schneier je uznávanou osobností v oblasti boje za lidská práva. Nedávno za to získal ocenění americké vlády. Schneier podporoval osoby židovského vyznání v Česku už za komunismu. Podílel se na překladu bible a židovských modlitebních knih z hebrejštiny do češtiny a jejich vydání. Sponzoroval studium bývalého vrchního rabína Daniela Mayera v Budapešti.
"Rabína Schneiera celá záležitost velmi bolela a dotkla se jej. Pochází z Vídně a o celou rodinu přišel v koncentračních táborech," řekla vedoucí oddělení zahraničních styků karlovarského magistrátu Jitka Hradílková.

Případ odsoudil i Tomáš Kafka z Česko-německého fond budoucnosti, který na zřízení karlovarské pamětní desky přespěl 125 tisíci korunami.

"Česko-německý fond budoucnosti odmítá jakékoli hanobení historických památek a v duchu hluboké solidarity s Židovskou obcí Karlovy Vary očekává, že policie zahájí intenzivní pátrání, odhalí a potrestá pachatele," uvedl Kafka.

Podle Abramsona pondělní útok nesouvisí s návštěvou rabína Schneiera. "Souvislost bych spíše viděl s nedávným odhalením dvou židovských památníků v Karlových Varech a Sokolově," řekl Abramson.

Policie už případ vyšetřuje
Oba plakáty osočovaly Židy jako lichváře a zakladatele kapitalismu. Židovská obec už na policii podala trestní oznámení. "Věc vyšetřujeme jako podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv. Památník někdo poničil v noci na pondělí," sdělila mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová.

Židovskou obec upozornili na plakáty hoteliér z lázeňského domu Lauretta v Sadové ulici. Podobný památník, jako je na tomto domě, odhalil koncem května karlovarský rabín při slavnostním otevření hotelu Ohře v Sokolově.

Tamní pamětní deska je věnována občanům Falknovska, kteří se stali v letech 1938 až 1945 obětmi fašismu. Rabín už upozornil tamní židovskou komunitu, aby si desku hlídala.

Odměnu zaplatí vedení města
Odměnu na dopadení vandala vyplatí celá devítičlenná rada města, která případ projednávala v úterý na svém dopoledním zasedání.

"Určitě se nebude jednat o peníze z rozpočtu města. Částka by totiž musela být součástí rozpočtového opatření, které schvaluje zastupitelstvo, což může trvat dlouho," vysvětlil postup vedení města mluvčí Alexandr Klimeš.

"I kdyby zastupitelé sumu schválili, mohou se najít různí šťouralové, kteří by se ptali, na čí úkor se tak stalo," podotkl mluvčí magistrátu.

Není to první útok na Židy
Je to už druhé trestní oznámení, které letos podali představitelé Židovské obce. První se týkalo anonymní pohlednice, kterou dostala Židovská obec před dvěma měsíci.

Na pohledu, na kterém je budova původní synagogy a dá se běžně koupit, byla poštovní známka z Protektorátu Böhmen a Mähren. "Pisatel vulgárně nadával Židům, kteří podle něj zabíjí ubohé Palestince," tvrdí Abramson.

Židovská obec přestala v Karlových Varech existovat v roce 1938 po obsazení Sudet nacistickým Německem. Část Židů byla vyvražděna a část odvlečena do koncentračních táborů. Jen několika málo Židům se podařilo včas uprchnout před genocidou.

Pomník obětem holocaustu v Karlových Varech, který někdo polil červenou barvou. (1. července 2002)

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...