„Ivánku, kamaráde...,“ vydavatelé novin bojují za právo zveřejňovat policejní odposlechy. Na snímku bývalý fotbalový manažer Ivan Horník, ikona policejních odposlechů.

„Ivánku, kamaráde...,“ vydavatelé novin bojují za právo zveřejňovat policejní odposlechy. Na snímku bývalý fotbalový manažer Ivan Horník, ikona policejních odposlechů. | foto: Iveta Palyová

Nezakazujte zveřejňování odposlechů, vyzvali vydavatelé tisku

  • 1
Evropská asociace vydavatelů novin vyzvala členské země Unie, aby upustily od pokusů přijímat opatření, která jsou v rozporu se základními právy a svobodou vyjadřování a přístupu k informacím. Jako příklad přitom uvedla aktuální novelu trestního řádu v České republice, která mimo jiné zakazuje zveřejňování odposlechů.

Výzva je součástí takzvané Pražské deklarace, kterou dnes asociace přijala na valné hromadě ENPA v Praze. Novinářům to po valné hromadě řekl předseda asociace Valdo Lehari.

Evropská asociace vydavatelů novin (ENPA) také vyzvala Evropskou komisi a členské státy, aby neomezovaly možnosti reklamy v tisku, přístup k internetu, a tedy k informacím, a zajistily ochranu autorských práv.

Asociace bude také usilovat o to, aby na vydávání novin byla uplatněna nulová daň z přidané hodnoty, jako je nyní například v Belgii, Británii či některých severských státech.

"ENPA vyjadřuje své obavy kvůli pokusům na národní úrovni omezit svobodu tisku či novinářských aktivit, předkládané v souvislosti s úpravami zákonů, jako je například u nového trestního zákona zde v České republice," píše se v deklaraci. - čtěte Zveřejňování odposlechů musí skončit, rozhodli poslanci


Šéfredaktor MF DNES: Poslanci zakazují novinám odhalovat mafiány

Novela trestního řádu, kterou před týdnem schválila Sněmovna, podle kritiků v případě platnosti výrazně omezí média při referování o zločinech. Lidé, kteří se stanou obětí zločinů, mají být podle normy více chráněni před zveřejněním informací o svém soukromí.

Podle kritiků ale novela chrání vedle obětí trestných činů i jejich pachatele, nelíbí se jim ani zákaz zveřejňování odposlechů. Někteří z nich tak hovoří o útoku na svobodu tisku či o cenzuře médií. Ministerstvo spravedlnosti s kritikou nesouhlasí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video