Teroristický útok v Londýně - Teroristický útok v Londýně. (7. července 2005) | foto: Profimedia.cz

Nezabíjí teror, ale fundamentalisté

  • 26
Je to šokující, barbarské zvěrstvo. Válka s terorismem pokračuje. Teroristy porazíme, když budeme jednotně stát za idejemi svobody a demokracie. Tak lze shrnout reakce vedoucích světových politiků na výbuchy v London City.

Jak se liší tyto výroky od těch, jimiž západní politické špičky odsoudily před rokem a čtvrt podobný atentát na civilní obyvatele Madridu? Nijak.

Útoky na Madrid a Londýn totiž přinášejí pro Evropu dvě zprávy. Jedna je absolutně špatná a druhá relativně dobrá.

Ta první zní: Fundamentalističtí teroristé mohou ve chvíli, kdy se jim to hodí, zaútočit, kde chtějí. Mohou zabíjet a na čas ochromit velkou zemi. Madrid ukázal, že mohou dosáhnout i změny její vlády.

"Dobrou" zprávou je, že atentáty jsou sice promyšleně propagandisticky načasované, ale jejich ničivá síla není, použijeme-li cynickou válečnou terminologii, příliš velká.

Po 11. září se svět obával masových biologických či chemických útoků, které by mohly zničit demokracii. Teroristické akce v Madridu a Londýně mají spíše charakter drobných, ale důležitých "partyzánských akcí" v hlubokém týlu nepřítele. Slova o válce totiž musíme brát vážně a přizpůsobit jim i terminologii.

Toto je totiž válka. A demokratický svět by ji neměl po vzoru amerického prezidenta Bushe nazývat superkorektně válkou s terorem. Teror není  válčící strana, je to pojem pro zákeřný a zároveň účinný způsob vedení boje.

Západ je ve válce, kterou nevyhlásil a nechce ji vést. Jeho nepřítelem není anonymní teror, nýbrž dobře organizované vojsko fundamentálního islámu. To vychází z ideologie, že válku začal Západ a Izrael a že každý útok proti nim je vlastně obranou.

Každá vražda křižáckého civilisty má navíc pro útočící posvátný charakter. Ač je to na sekulárním Západě málo pochopitelné, dodává "boží pomoc" islámským bojovníkům důmysl, odvahu, a jak bylo vidět zejména v Beslanu, i neuvěřitelnou bezcitnost k lidskému utrpení.

Fundamentalisté věří, že jsou v právu a smějí použít všech prostředků. Vlády demokratických zemí si musí vybrat: buď se "nepříliš ničivé" útoky stanou součástí života demokracií, nebo Západ vyzve islámský fundamentalismus promyšlenou taktikou spočívající ve velkorysých mírových nabídkách i nekompromisních válečných akcích na souboj.

Fráze o teroristických zvěrstvech nepomohou, stejně jako ujišťování o tom, že propříště "podnikneme všechna opatření".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video