Ministr školství Josef Dobeš (VV) při rozhovoru pro iDNES.cz.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) při rozhovoru pro iDNES.cz. | foto: Petr Topič, MAFRA

Nepřemýšlím, jak dlouho budu ministr, napsal Dobeš čtenářům iDNES.cz

  • 144
Prezident Klaus nazval Josefa Dobeše nejlepším polistopadovým ministrem školství. Přesto se v jeho resortu nyní kupí problémy. Čtenářům iDNES.cz ministr vzkázal, že se navzdory kritice rezignovat nechystá. Místo toho se prý snaží splnit věci, které na něj ve funkci čekají.

"Já nepřemýšlím nad časem, jak dlouho budu sedět na židli ministra, nýbrž se snažím splnit věci, které jsou přede mnou," odpověděl na dotaz čtenáře. Za zásadní úkoly považuje oba vysokoškolské zákony, státní maturitu, generálku zkoušek v 5. a 9. třídách, zákon o sportu a zrušení několika zbytečných organizací ministerstva.

Všechny odpovědi ministra školství Dobeše najdete zde

Čtenáři položili ministrovi 48 otázek za pouhých 8 minut. Josef Dobeš ale dorazil pozdě, stihl proto odpovědět jen na devět dotazů.

Dobešovi mnozí kladou za vinu problémy s evropskými dotacemi, kvůli nimž školství může přijít o 53 miliard korun. Ministr tvrdí, že většinou jde o resty a chyby jeho předchůdců. V chatu se čtenáři napsal, že problémy začal řešit už v době, kdy se je ostatní báli vyslovit.

Ministr rovněž opět popřel, že by do Česka dorazil dopis, v němž by Evropská komise hrozila pozastavením miliardových dotací. "Jsem rád, že i paní Vicenová (velvyslankyně při EU, pozn. red.) několikrát potvrdila, že nikdy takový dopis nedorazil, jen došlo k záměrné mystifikaci a je jedno, jestli od pana Chládka nebo Gazdíka," opřel se do svých názorových oponentů.

Na paškál si ministra berou i představitelé vysokých škol. Těm se nelíbí horlivost, s jakou Dobeš trvá na dvou reformních zákonech, které jsou podle univerzit nedopracované a omezují jejich svobodu. Proti reformě už protestovali studenti Univerzity Karlovy, protesty chystají i další školy. Dobeš čerstvě dostal od Věcí veřejných mandát jednat se školami o změkčení školného (více čtěte zde).

Jeden ze čtenářů se ministra zeptal, zda může garantovat, že se podle návrhu maximálně desetitisícové školné brzy několikanásobně nezvýší. "Nemohu vědět, jak se školným naloží jakákoli politická reprezentace. Mohu garantovat jediné - že nastavím zákon o finanční pomoci studentů, který umožní, aby vysokou školu mohl studovat nadaný student bez ohledu na sociální zázemí," napsal Josef Dobeš.

Ministr se nechtěl vyjadřovat ke stanovisku akreditační komise, která odebrala plzeňským právům akreditaci. Místo toho zopakoval výhrady k práci komise. "Je pro mě naprosto nedůstojné, že účastníci řízení se již více než týden dozvídají informace z médií a jsou bombardováni novináři a přitom nemohou seriozně reagovat," uvedl Dobeš. Západočeská univerzita zprávu komise dostala až ve středu (více si přečtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video