Neonacisté bezdůvodně napadají lidi v ulicích, tvrdí jejich odpůrci

P r a h a - Někteří členové skupiny Národní odpor Praha, která ve vesnici Kolešovice u Rakovníka organizovala sobotní koncert tří kapel, jejichž tvorba má blízko k neonacistickému hnutí, jsou údajně nebezpeční násilníci a pouliční rváči, kteří mnohdy i bezdůvodně napadají lidi v ulicích. Tvrdí to jejich odpůrci. Ti o nich shání informace a zveřejňují je pak na internetové adrese nasilnici.euweb.cz. Tak například František Sobek je podle webových stránek souzen hned kvůli pěti incidentům - za napadení těhotné ženy a jejího přítele nebo útok na skupinu Indů v metru. "Téměř všichni lidé uvedení na antifašistické stránce byli na sobotním koncertě," říká Ondřej Cakl, který se snaží monitorovat neonacistickou scénu metropole.

Informace o neonacistickém koncertě v Kolešovicích čtěte ZDE

"Několikrát jsem byl svědkem toho, jak chodili po Praze a napadali nebo dokonce zmlátili kolmjdoucí," dodal Cakl.

Národní odpor je nejpočetnější skupinou hnutí skinheads v Praze s kontakty na britskou teroristickou organizaci Combat 18, mají kolem padesáti členů a zhruba stovku sympatizantů. Nemají na svědomí pumové útoky jako Combat, ale mnozí z nich jsou souzeni za nejrůznější napadení. Organizují různé demonstrace a koncerty.


 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video